İnsan kaynaklı iklim değişimi, tehlikelerin azaltılması için çalışılmasına rağmen doğada tehlikeli ve geniş çaplı bozulmalara sebep olup dünya çapındaki milyarlarca insanın hayatını etkiliyor. Hükümetlerarası İklim Değişimi Paneli’nin (IPCC) hafta başında yayımlanan son raporunda bilim insanları, bu durumla mücadele kabiliyeti en düşük olan kişi ve ekosistemlerin en büyük darbeyi alacağını söylüyor.
IPCC Başkanı Hoesung Lee, “Bu rapor, eyleme geçmemenin sonuçlarını gösteren vahim bir uyarı” diyor. “İklim değişiminin, refahımıza ve sağlıklı bir gezegene dönük ciddi ve artan bir tehdit olduğunu gösteriyor. Bugün gerçekleştireceğimiz eylemler, insanların artan iklim tehlikelerine nasıl uyum sağlayacağını ve doğanın nasıl yanıt vereceğini şekillendirecek.”
1.5°C’lik küresel ısınmayla beraber Dünya, önümüzdeki yirmi yıl içerisinde birden fazla kaçınılmaz iklim tehlikesiyle karşı karşıya. Bu ısınma seviyesinin geçici şekilde aşılması bile, bazıları geri dönülmez nitelikteki ciddi ve ilave etkilerle sonuçlanacak. Topluma dönük tehlikeler, altyapıya ve düşük rakımlı kıyı yerleşimlerine ilişkin olanlar da dahil olmak üzere artış gösterecek.
Artan tehlikelerle mücadele için acil eylem gerekiyor
Artan ısı dalgaları, kuraklıklar ve seller, bitki ve hayvanların tolerans eşiklerini şimdiden aşarak ağaçlar ile mercanlar gibi türlerde kitlesel ölümlere yön veriyor. Bu olağanüstü hava olayları eş zamanlı gerçekleşerek, yönetmesi giderek zorlaşan ardışık etkiler meydana getiriyor. Özellikle Afrika, Asya, Orta ve Güney Amerika, Ada Ülkeleri ve Kuzey Kutbu’nda yaşayan milyonlarca insanı akut gıda ve su güvensizliğine maruz bırakıyor.
Yaşamda, biyoçeşitlilikte ve altyapıda artan kayıpların önüne geçilmesi ve iklim değişimine uyum sağlanması için azimli ve hızlı şekilde eyleme geçilmesi; aynı zamanda sera gazı yayılımlarında hızlı ve derin kesintilere gidilmesi gerekiyor. Yeni raporda, şimdiye kadarki uyum ilerleyişinin düzensiz olduğu ve gerçekleştirilen faaliyetler ile artan tehlikelerle mücadele için yapılması gerekenler arasında giderek artan boşlukların bulunduğu aktarılıyor.
Çalışma Grubu II raporu, IPCC’nin bu yıl tamamlanacak Altıncı Değerlendirme Raporu’nun (AR6) ikinci kısmını oluşturuyor.
Kaynak: Hükümetlerararası İklim Değişimi Paneli. Çeviren: Ozan Zaloğlu.