Duke Üniversitesinde çalışan beyin araştırmacılarının yeni bulgularına göre sosyal bir kelebek ile yalnız bir kurt arasındaki farklılık, aslında en az sekiz fark içeriyor.
Çeşitli beyin bölgelerinin elektriksel faaliyetini eş zamanlı şekilde inceleyen araştırmacılar, bir farenin ne kadar sosyal veya yalnız olduğunu belirleyebildiklerini keşfetmişler. Ardından ise bu sosyal beyin ağındaki düğümleri kurcalayarak, fareleri çok daha sokulgan olmaya itebildiklerini göstermişler.
Araştırma, otizm tayf bozukluğu bulunan kişiler gibi sosyal iletişimi zayıflamış insanlarda beynin nasıl değiştiğini anlamayı sağlayan daha iyi tanı araçlarına yol açabilir.
Çalışma geçtiğimiz hafta Neuron bülteninde yayımlandı.
Sinirbilimciler, genelde tek seferde beynin ufak bir bölgesini inceleyerek araştırma yürütüyor. En sevdikleri beyin bölgesini ise, söz konusu bölgenin (sosyal davranış gibi) belli bir davranışla ilişkisine yönelik geçmişte elde edilen ipuçlarına göre seçebiliyor ve bu bölge üzerinde ayrı olarak çalışabiliyorlar.
Fakat Duke Üniversitesinde psikiyatri ve davranış bilimleri profesörü olan Dr. Kafui Dzirasa, tek seferde beynin sadece ufak bir bölgesine bakmanın büyük bir sorun teşkil ettiğini belirtiyor. Tıpkı bir beyin gibi bir arabanın da tek parçadan ibaret olmadığını söyleyen Dzirasa, arabaların birlikte çalışan ve modelden modele değişen parçalardan oluştuğunu aktarıyor.
“Bir araba direksiyondan ibaret değildir. Tekerleklerden ibaret değildir. Motordan ibaret değildir. Takometreden ibaret değildir. Farlardan ibaret değildir. Arabayı oluşturmak için bunların hepsini bir araya getirmeniz gerekir” diyor. “Hepsini bir araya getirdiğinizde, bir arabanın ne kadar hızlı gittiğini anlayabilirsiniz. Elbette tekerlekler aynı olabilir fakat bir Lamborghini, bir Honda Accord ile aynı şekilde hareket etmez.”
“Bazı insanlar diğerlerinden daha sosyaldir. Bu durum, onlar kadar sosyal olmayan insanların psikiyatrik bir hastalığı olduğu anlamına değil; bireysel farklılıklar olduğu anlamına geliyor” diyor Dzirasa. “Eğer insanların psikiyatrik hastalıkta nasıl etkilendiğini merak ediyor ve arada bağlantı kurmak istiyorsanız, bireyi anlamanız gerekiyor.”
Yazar: Dan Vahaba/Duke Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.