Mars’ta yaşam olabilir mi? Kızıl gezegen yaşam için uygun koşullar sağlamıyor olabilir fakat belki yüzeyin altında bu yoğun radyasyondan uzak kalabilmiş yaşamı destekleyecek bir kaç damla su vardır.
Mars’ın atmosferinde metan izleri bulunuyor. Bilim insanları bu gazın oluşumunda jeolojik olayların ya da Mars’ta bulunan mikroorganizmaların aktivitelerinin rol oynadığını düşünüyor. Avrupa yapımı ExoMars uydusu 14 Mart sabahı bunu araştırmak için fırlatılacak.
Atmosfer Gazı Uydusu Ekim ayında Mars’a ulaştığında atmosferdeki metan gazının haritasını çıkartacak ve kaynağının neresi olduğunu bulmuş olacak. Bu harita ise 2018 yılında Mars’a inmesi planlanan yüzey keşif aracına yardım edecek.
Atmosfer Gazı Uydusu aynı zamanda 1800’lü yılların sonunda Mars’ın haritasını çizen İtalyan astronom Schiaparelli’nin ismi verilen bir yüzey keşif aracı gönderecek. Yüzey aracı Mars’ta sadece bir kaç gün fonksiyonel olarak kalabilecek ve Mars’taki büyük kum fırtınalarını analiz edecek.
Schiaparalli yüzey aracı aynı zamanda gelecekte tasarlanan görevler için yapılacak araçların nasıl olması gerektiği konusunda bir test niteliğinde olacak ve uzmanlara fikir verecek.
Gelecek görevler için 2018’de fırlatılması planlanan araç bir sondaj makinesi ve yaşamın varlığını araştıracak bir laboratuvar taşıyacak.