Bask Ülkesi Üniversitesinde çalışan Gogo Elebiduna’nın araştırma grubu, psikodilbilim alanında öncü bir grup. Araştırma takımı çeşitli türden araştırmalar yürüterek dil becerisinin nasıl kazanıldığı, konuşanların beyinlerinde nasıl temsil ve organize edildiği ve dilin temsil ve işlenmesinin evrensel özelliklerine dönük tabiatı hakkında bilgi ediniyor.
Grupta çalışan araştırma görevlisi Irene de la Cruz pavia, Padua Üniversitesinde çalışan araştırmacı Judit Gervain ile geçenlerde PLOS ONE bülteninde yayımlanan bir çalışma yürütmüş. Paris Üniversitesinde yürütülen çalışmada, 7 aylık bebeklerin yapısal simetriyi soyut ve mozaik benzeri görsel desenlerde algılama kabiliyetleri inceleniyor. “Yaklaşık 100 bebekte, simetrik ve asimetrik yapılar sergileyen mozaik benzeri diziler sunulduğu zaman görülen spontane bakış kalıplarını inceledik” diye açıklıyor araştırmacılar.
Bu mozaikler, renk şemaları ve iç yapıları yönünden farklılık sergileyen iki kare (A ve B) sınıfından oluşuyor. Karelerin dizilimiyle simetrik (ör. ABA, ABABA) veya asimetrik (ör. AAB, AABBA) yapılar oluşturulmuş. Araştırmada, bebeklerin “yapısal olarak simetrik ve asimetrik mozaikler arasında ayrım yaptıkları ve dizilim uzunluğunun (3 veya 5 kare) ya da simetri seviyesinin bebeklerin davranışlarını önemli derecede değiştirmediği” bulunmuş. Elde edilen sonuçlar, bebeklerin karmaşık görsel desenlerdeki yapısal simetriyi hızla tespit edebildiğini akla getiriyor: “7 aylık kadar küçük bebekler, simetrik olan bir yapıyı güçlü ve otomatik bir şekilde tespit edebiliyor. Bu kabiliyet, işaret dili veya konuşma gibi başka uyaranlar kullanarak yürüttüğümüz çalışmalarda keşfedilen ve bebeklerin yapı ya da düzensizlikleri çok iyi tespit ettiğini gösteren bulgularla uyuşuyor” diyor Gervain.
Bask Ülkesi Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.