Araştırmacılar güneş ışığı ve sudan temiz yakıt üretebilen, yüzen ‘yapay yapraklar’ geliştirmişler. Bu yapraklar, nihayetinde denizde daha büyük bir ölçekte çalışabilir.
Cambridge Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, bitkilerin güneş ışığını besine çevirdiği bir işlem olan fotosentezden ilham alan ultra ince ve esnek cihazlar geliştirmişler. Bu düşük maliyetli ve özerk cihazlar yüzecek kadar hafif olduklarından, karada yer işgal etmeden petrole karşı sürdürülebilir bir alternatif oluşturulması için kullanılabilir.
Bu hafif yaprakların Cam Nehri’nde yapılan dış mekan testleri, cihazların güneş ışığını yakıta bitki yaprakları kadar verimli şekilde dönüştürebildiğini göstermiş.
Böylelikle suda ilk defa temiz yakıt üretilirken, bu yapay yapraklar eğer ölçekleri yükseltilirse kirli su yollarında, limanlarda ve hatta denizde kullanılabilir ve küresel gemi nakliye endüstrisinin fosil yakıtlara olan bağımlılığını azaltmaya yardımcı olabilir. Sonuçlar beş gün önce Nature bülteninde sunuldu.
Rüzgar ve güneş gibi yenilenebilir enerji teknolojileri son yıllarda önemli ölçüde ucuzlayıp yaygınlaşsa da, gemi nakliye gibi endüstrilerde karbonsuzlaştırma yapmak çok daha zor. Küresel ticaretin yaklaşık %80’i, fosil yakıtlarla çalışan kargo gemileriyle naklediliyor. Ancak sektör, iklim kriziyle ilgili tartışmalarda pek dikkat çekmiyor.
Yazar: Sarah Collins/Cambridge Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.