George Washington Üniversitesinde çalışan araştırmacılar, insan beyninin bir cismi görsel sistemde nasıl işlediği ve bu işlemenin beyinde nerede meydana geldiğiyle ilgili önemli bir tespit yapmışlar. Araştırmacıların çalışması, insanların önceki bilgilerine ve o cisimle olan deneyimlerine göre göre cisimleri farklı algıladığını gösteriyor.
Psychological Science bülteninde sunulan bulgular, araştırmacılara göre tıbbi ekranlar, bilişsel yardımcılar ve ürün ile çevre tasarımları gibi uygulamalı ortamlarda önemli sonuçlar doğurabilir.
George Washington Üniversitesinde çalışan bilişsel sinirbilim profesörü Sarah Shomstein, “Cisimleri algılama şeklimiz onlarla nasıl etkileşim kurduğumuzu belirlediğinden, cisimleri görsel olarak hızlıca ve yüksek detaylarla işlemek önem taşıyor” diyor. “Ancak gözlerimizin bir cismi algılayıp işlemesi, bu cisim hakkındaki bilgilerimize bağlı olarak farklılık gösterebiliyor. Bizim çalışmamız ise bir cismi bir alet biçiminde tanırsak, onu daha hızlı fakat daha düşük detaylarla algıladığımızı ilk defa gösteriyor. Bir cismi alet olmayan bir cisim şeklinde tanımamız halinde ise bu cismi daha yavaş ancak daha yüksek detaylarla algılıyoruz.”
Kaynak: George Washington Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.