Alacakaranlık Kenya’nın güneybatısındaki Maasai Mara çayırlarını örterken, benekli bir sırtlan bir odun şemsiyesinin; akasya ağacının altına sokuluyor.
Saatte 1.234 kilometre hızla 5 kilometre yol kat eden kısık bir ses geldiği sırada, bu etçil canlı duraksıyor ve yuvarlak kulakları ileri doğru eğiliyor. Sonra yeniden aynı şey oluyor. Yeniden. İşte o… Arkadaşı benekli sırtlanın çağrısı. Dikkatleri çekecek kadar hızlı tekrarlanıyor. Belki de bölgedeki aslanlara karşı bir uyarı bu. Ya da bir sırtlan klanının diğer bir klanın alanına tecavüz ettiğini gösteriyor.
Yardım etmeli mi, etmemeli mi? Çok fazla alan ve bu alanların ardında çok fazla potansiyel tehlike bulunması yüzünden cevap, bu uzun mesafeli çağrının diğer ucunda tam olarak kimin olduğuna bağlı olabilir. O halde benekli sırtlanlar için kimlik belirleme işi şakaya gelmez.
Lincoln – Nebraska Üniversitesinde çalışan Kenna Lehmann ve meslektaşları, sahadan toplanan ses kliplerine makine öğrenimi uygulayarak sırtlan bağırışlarının bireylere özgü imzalar taşıdığına karar vermişler. Bir nevi arayan kimliği olan bu imzalar, sırtlanların birbirlerini ayırt edebileceği kadar farklı. Araştırmacılar ayrıca ilk defa, benekli sırtlanların yaptığı gibi bir çağrı ne kadar tekrarlanınca tanınma ihtimalinin arttığını da belirlemeyi başarmışlar.
Bulgular Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences bülteninde sunuldu.
Yazar: Scott Schrage/Lincoln – Nebraska Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.