Ağaç Dikmek Hayat Kurtarabilir

0
Alex Zarubi/Unsplash

Ağaçların Dostları isimli kâr amacı gütmeyen bir organizasyon, son 30 yıldır ABD’nin Oregon eyaletinin Portland şehri sokaklarına ağaç dikmiş. Şimdiyse yürütülen yeni bir çalışma, dikilen her ağacın kaza dışı ve kalp damar hastalıklarıyla ilişkili ölüm oranlarında meydana gelen önemli bağlantılarla ilişki sergilediğini gösteriyor. Önceki 15-30 yılda dikilen bu ağaçlar, kaza dışı ölüm oranlarında %20 ve kalp damar hastalıklarıyla bağlantılı ölüm oranlarında ise %6 oranında azalmayla bağlantı sergiliyor. Araştırmacılar, ağaç dikmenin yıllık tabanda getirdiği ekonomik faydaların ise ağaç bakımının maliyetini büyük oranda geride bıraktığını da tahmin ediyor. Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü (ISGlobal) eş öncülüğünde ve ABD Tarım Bakanlığı Orman Hizmetleri ortaklığıyla yürütülen araştırma, Environment International bülteninde yayımlandı.

Doğaya maruz kalmak ile ölüm oranlarının azalması arasında bir bağlantı olduğuna işaret eden bulgular giderek artıyor. ISGlobal’de çalışan ve makalenin kıdemli yazarı olan araştırmacı Payam Dadvand, “Fakat çoğu çalışmada bitki örtüsü endeksi tahmin edilirken uydu görüntüleri kullanılıyor” diyor. “Bu çalışmalarda farklı bitki örtüsü tipleri arasında ayrım yapılmıyor ve sonuçlar doğrudan somut müdahalelere çevrilemiyor.”

Yeni çalışmada, daha çok ağaç dikilen mahallelerde ölüm oranlarının (100.000 kişi başına) daha düşük olduğu gösteriliyor. Bu negatif bağlantı, özellikle erkekler ve 65 yaş üstü kişilerde kaza dışı (kazalar hariç tüm sebeplerden kaynaklı) ve kalp damar hastalığıyla bağlantılı ölümlerde göze çarpıyor.

Dahası bu ilişki, ağaçlar yaşlanıp büyüdükçe güçleniyor: Ölüm oranlarında 11-15 yıl önce dikilen ağaçlarla bağlantılı azalma (%30), 1-5 yıl önce dikilen ağaçlarda görülen bağlantının (%15) iki katı. Eski ağaçların ölüm oranlarında daha büyük azalmayla bağlantılı olduğunu gösteren bu durum, halihazırdaki eski ağaçların korunmasının halk sağlığı için büyük taşıyabileceğini de akla getiriyor.

 

Kaynak: Barselona Küresel Sağlık Enstitüsü (ISGlobal). Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz