Yemek Seçenler, Yiyeceklerden Tabağın Rengine Göre Soğuyor

0
Fotoğraf: Miti/Unsplash

Türünde ilk olan bir çalışma yürüten akademisyenler, rengin yemek seçen ve seçmeyen kişilerdeki etkisini incelemişler.

Yürütülen önceki araştırmalarda, bir yiyeceğin koku ve dokusunun yemek seçenler için yiyeceğin tadını etkileyebildiği gösterilmiş. Fakat diğer dokular hakkında az şey biliniyor.

Portsmouth Üniversitesinde çalışan bir araştırma takımı, yemeğin sunulduğu tabağın renginin de tat algısını etkilediğini keşfetmiş.

Deneyde yaklaşık 50 kişinin, yeni yiyecekleri yemeye veya denemeye dönük isteksizlik olan yemek neofosibi ölçülmüş. Yemek seçen ve seçmeyen olarak ikiye ayrılan katılımcılar, daha sonra kırmızı, beyaz ve mavi tabaklarda sunulan aynı atıştırmalıkların tadına bakmışlar.

Sonuçlar seçici grupta rengin, yiyeceklerin algılanan tuzluluk ile cazibesini etkilediğini ancak seçici olmayan grupta böyle bir şey gerçekleşmediğini göstermiş.

Atıştırmalık kırmızı ve mavi tabakta sunulduğunda daha tuzlu gibi algılanırken, kırmızı tabakta sunulduğunda ise cazibesi en düşük olarak algılanmış. İngiltere’de tuzlu atıştırmalıklar sıklıkla mavi paketlerde satılıyor. Araştırma takımı, tuzluluk bulgularının bir kısmının bu şekilde açıklanabileceğini düşünüyor.

Portsmouth Üniversitesi Psikoloji Bölümünde çalışan koku duyusu araştırmacısı Dr. Lorenzo Stafford, şöyle aktarıyor: “Kısıtlı beslenmek besin eksikliklerinin yanısıra kalp hastalığı, yetersiz kemik sağlığı ve diş problemleri gibi sağlık sorunlarına da yol açabilir. Bunun sosyal bir bedeli de vardır çünkü aile üyeleri için normalde keyifli olan anlar hızla, yemek seçen kişilerin utandığı ya da yeme baskısı altına sokulduğu stresli, kaygılı ve çatışmaya sebep olan durumlara dönüşebilir.

“Bu davranışı ‘itip çekmeye’ sebep olan etmenlerin anlaşılması işte bu yüzden önem taşıyor.”

Yemek seçme davranışı genelde sınırlı bir beslenme sergileme, özel yemek hazırlama, kuvvetli tiksintiler taşıma ve yeni yiyeceklerin kolay kolay kabul edilmemesi şeklinde sınıflandırılıyor. Yemek seçen biri, genelde ömrü boyunca 20 çeşitten az yiyecek tüketiyor.

Food Quality and Preference bülteninde yayımlanan makalenin, yemek seçen ve seçmeyen yetişkinlerdeki renk ve tat algısı arasındaki etkileşime yönelik tespitler sunan ve rengin yemek seçen kişilerde yiyeceğin algılanma şeklini nasıl etkilediğini gösteren ilk çalışma olduğu düşünülüyor.

 

Kaynak: Portsmouth Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz