Evrendeki İlk Renk Neydi?

0
Kozmik mikrodalga arka plan ışıması veya KMA olarak adlandırılan bu antik ışık, evren 370.000 yaşındayken göğe damgalanmış. Görüntü: ESA ve Max Planck İşbirliği

İşte karşınızda evrendeki en eski ışık.

Tyler Thrasher ve Terry Mudge’ün 100 Renkte Evren: Bilim ve Doğadan İlginç ve Müthiş Renkler kitabından alıntıdır. İzin ile yayımlanmıştır. (24 Eylül 2024, Sasquatch Books)


Gözlerinize evrendeki bu ilk renkle ziyafet çektirin. Bu parlak, sıcak, şeftalimsi turuncu renk, evren doğduktan yaklaşık 380.000 yıl sonrasında soğuyup 2.727 derece Celsius sıcaklığa; yani kozmik bir tişört havasına gelene kadar kadar var olmamıştı. Bu dönemden önce bebek evreni oluşturan plazma, ışığın yolculuk etmesi için fazla yoğundu. Evrende renk şeklinde tanımlanabilecek bir şeyin oluşması için atomların oluşacağı kadar düşük sıcaklıklar gerekiyordu.

Şimdilerde evrenin ortalama sıcaklığı -270 derece Celsius’un hemen altında. Bu dondurucu seviye, ilkel 2.727 Celsius seviyesine göre oldukça sert bir azalmayı simgeliyor. Bilim insanları bunu, evrenin büyük patlamadan geriye kalan proje planı niteliğindeki kozmik arka plan ışıması üzerine yaptıkları çalışmalardan çıkarmış. Evren ilk zamanlarında, bir kara cisme atfedilen dalga boylarıyla eşit şekilde dağılan bir sıcaklığa sahipmiş: Bu cisim veya şey, kendini oluşturan malzeme yerine sadece sıcaklığına göre renk sergiliyor. İnsanlar bu rengi evrenin ilk zamanlarındaki uzay-zamandan yayıldığı şekliyle gözlemleyebilseydi, sıcak ve turuncu renkli bir kamp ateş gibi görürlerdi. Bu parlak turuncu renk, evren ilk yıldızların doğduğu ve uzayın bugün bildiğimiz şeklini aldığı 100 milyon yaşına gelene değin yavaşça kararıp solmuş.

Yazarlar: Tyler Thrasher ve Terry Mudge. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz