Aşıları Sabah Olmak Daha mı Etkili?

0

shots_for_all_vaccines_keep_airmen_healthy_150323-f-it851-010

Her yıl dünya çapında, 250.000 ile 500.000 arasında insan gripten dolayı ölüyor. Gribe yakalanmamak için, Amerika’da %40’tan fazla yetişkin her sene grip aşısı oluyor. Ancak bu aşıların ne kadar iyi çalıştığı, günün hangi saatinde aşılandığınıza bağlı olabilir. Vaccine dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmaya göre, sabah saatlerinde grip aşısı uygulanan hastaların 1 ay sonunda kanında daha yüksek oranda griple savaşan antikor bulunuyor.

Buna varan çalışmaların sonuçları biraz karışık olsa da, araştırmacılar vücudun bağışıklık sisteminin gün içinde dalgalandığını, azalıp arttığını düşünüyor. Eğer bu farklılıklar gerçekten varsa, bunun sebebinin, Kortizol ve Androstenedion gibi vücudun biyolojik saati ile bağlantılı olan hormonlardaki değişimler olması çok olası. Ancak bu günlük dalgalanmaların kesin sebebini saptayabilmek zor çünkü vücudun bağışıklık yöntemleri hastalıktan hastalığa değişiyor ve aynı zamanda hastanın yaşına ve cinsiyetine de bağlı olabiliyor.

Amerika’da yürütülen bu çalışmada, araştırmacılar daha çok 65 yaş üstü hastalara yönelmişler, nüfus istatistiklerine göre gripten ölmesi daha olası olanlar. Araştırmacılar, yarısına sabah 9 ile 11 arası, diğer yarısına da öğlen 3 ile 5 arası, toplamda 276 sağlıklı yaşlıya aşı yapıyorlar. Bir ay sonra katılımcılar, gribin 3 türüne karşı vücutlarında üretilen antikorların incelenmesi için kan örneği veriyorlar.

Araştırmacılar, sabah aşı olanların kanında, öğleden sonra olanlara göre önemli ölçüde daha fazla antikor buluyorlar. Bu veriler, sabah grubunun aşıya daha iyi bir tepki verdiğini gösteriyor. Araştırmacılar aynı zamanda değişik seviyelerde hormonlar bulmak için de kan örneklerini inceliyorlar. Ancak vücudun aşıya verdiği cevabın bu kadar değişik olmasıyla doğrudan bağlantılı spesifik bir hormon bulamamışlar.

Ancak araştırmacılar, zayıf bağışıklık sistemine sahip hastaların günün hangi saatinde aşılanacağının ne kadar etkili olacağını henüz bilmiyorlar. Ya da aynı taktiğin çoğu yaşlıya uygulanması önerilen zatürre aşısında işe yarayıp yaranmayacağı da bilinmiyor. Bir sonraki plan, bu soruların hepsini kapsayan çok daha büyük bir çalışmaya yapmak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz