Huawei, son dönemde atak yaptığı ürün gruplarından biri olan tablet PC’lerde dünya çapındaki satışları itibariyle üçüncü sıraya yükselmiş durumda. Firmanın yeni tablet modellerinin bu kadar sevilmesinin önemli bir sebebi de her yeni nesilde mevcut teknolojileri son kullanıcıların pratikte hissedebileceği şekilde iyileştirmesi ve bunu örneğin iPad Pro’nun yaklaşık üçte bir fiyatına yapabilmesi.
Kullanıcı deneyiminin anahtarı: Ekran
Ne tür bir PC kullanırsanız kullanın ekran önemlidir fakat tablet PC’lerde ekranın önemi daha bir başka. Bunun sebebi, tablet PC’nin, taşınabilirliğinin yüksek oluşundan dolayı farklı ortamlardaki aydınlatma koşullarına uyum sağlayabilmesinin zorluğudur. Diğer bir deyişle hem parlak güneş ışığı altında hem de gece zifir karanlıkta benzer bir ekran deneyimi sunabilmek hiç de kolay değildir. Huawei MatePad Pro 12.2 bu konuda rakiplerini bariz şekilde geride bırakan özelliklere sahip. Şu anda 2000 nit ile rekor diyebileceğimiz bir parlaklık değeri sunan (iPad 11 Pro ve 13 Pro’da bu değer 1600 nit) tabletin ekranı, tandem OLED mimarisiyle dikkat çekiyor. Aynı zamanda yüksek verimlilik ve düşük güç tüketimiyle bilinen bu mimari sayesinde 2.000.000:1 gibi oldukça yüksek bir kontrast oranı da elde edilmiş. Ekran gövde oranının %92 olması ise özellikle oyun severlerin beğenisini toplayacak.
PaperMatte 2.0 ile göz yorgunluğuna son
Tabletteki 12,2 inç ekrana dair en önemli özelliklerden biri olan PaperMatte özelliği, önceki nesil Huawei tabletlerde büyük beğeni toplamıştı ve özellikle e-kitap modu sayesinde ayrıca e-kitap okuyucu satın almaya gerek kalmadan tıpkı mat ve gerçek bir kitap sayfasından okur gibi tabletten kitap okunabiliyor olması epey ilgi çekmişti. Firma, bu yeni nesilde önceki nesilde bulunan PaperMatte özelliğini daha da geliştirmiş (PaperMatte 2.0). Bu yaklaşım sayesinde göz yorgunluğu minimumda tutulurken, parlak ışık altında bile yüksek bir görünürlük elde edilmiş oluyor. Dahası böylece uzun saatler boyunca tabletten okuma yapılabiliyor. Özellikle e-kitap kütüphanesiyle gurur duyanlar bu tableti çok sevecek.
144 Hz tazeleme hızıyla (iPad Pro 11 ve 13’te 120 Hz) gerçekten de hassas gözlerin dostu olan tablet, bu konudaki otorite denetleme kurumlarından biri olan TÜV’ün ilgili sertifikalarına da sahip (SGS Low Visual Fatigue 2.0 Premium Performance, TÜV Rheinland Reflection-Free, TÜV RheinlandFull Care Display 3.0). 10 bit derinlikte 1,07 milyar renk gösterimi, P3 renk gamutu ve 2800×1840 çözünürlük, 275 PPI piksel yoğunluğu (iPad Pro 11 ve 13’te 264 PPI) gibi gelişmiş ekran özelliklerini bunlara eklediğimizde karşımıza gerçeğe çok yakında bir gösterim sağlayan HDR destekli bir tablet çıkıyor.
Tandem OLED nasıl çalışıyor?
Huawei MatePad Pro12,2 inç’in ekranı benzersiz Tandem OLED mimarisinin temelinde Nano-seviyedeki piksel istifleme teknolojisi bulunuyor. Bu yeni mimari, ekranın hizmet ömrünü geleneksel tek katmanlı OLED ekrana kıyasla üç kat artırıyor. Özel bir piksel izolasyon katmanı, güç verimliliğini %33 oranında optimize ederken tüm hava koşullarına uygun Doğal Işık Algılama ekran teknolojisi sayesinde ekran, farklı ortam aydınlatma koşullarına göre dinamik olarak ayarlanıyor ve içeriği olması gerektiği gibi sunuyor. Ekranda nano ölçekte bulunan yansıma önleyici kazıma teknolojisi, yüzeydeki çevresel ışık parazitinin %99’unu ortadan kaldırarak daha sürükleyici ve kusursuza yakın görüntüler oluşturuyor. Magnetron nano optik katmanlar ve çoklu kaplamalar da yansımayı önemli ölçüde azaltan faktörler arasında. Yansımayla ilgili alınan bu önemlerle ek olarak ışık geçirgenliğinin de %95’e çıkarıldığını belirtelim. Son olarak üründeki OLED tablet endüstrisinde öncü bir özellik olan yüksek frekanslı 2880Hz PWM karartma, titremeyi büyük ölçüde azaltırken üstün göz konforu deneyimine büyük katkı sağlıyor.
Genel özellikler
Çoğunlukla bu cihazları elde kullandığımız için tablet PC denince öne çıkan bir diğer önemli özellik de tabii ki ağırlık. 12,2 inçlik Huawei MatePad Pro 5,5 mm’lik inceliği ve 508 gr’lık ağırlığıyla 12 inç kategorisindeki en hafif tablet. Sunduğu yüksek taşınabilirliğe ek olarak Huawei MatePad Pro 12.2’ye dokunduğunuzda hissettiğiniz yumuşak ipeksi doku için (Golden Silk versiyon) klasik ipek üzerine uygulanan tablolardan ilham alınmış. Parmak izi sensörü açma-kapama düğmesi üzerinde ve sensör üzerinde bekleterek ya da düğmeye dokunur dokunmaz çalışacak şekilde ayarlamanız mümkün. Gerek parmak izi gerekse yüz tanıma oldukça hızlı ve isabetli bir şekilde çalışıyor. 4’ü aktif hoparlör olmak üzere 8 sürücülü ses sistemi ve özel tasarlanmış akustik boşluklar sayesinde MatePad Pro 12.2, bir tabletten duymaya alış olmadığımız güçlü ve zengin bir ses deneyimi sunuyor. Bu konudaki 5 yıldız sertifikasyonu ise İsviçre’deki SGS Laboratuvarlarından alınmış. İki adet arka kameradan biri 8 Megapiksel çözünürlüklüyken (YZ destekli takip özelliği var) diğeri 13 Megapiksel çözünürlüğe sahip.
Yazılım özellikleri
Böyle bir tablet satın aldığınızda çizim yetenekleri konusunda ona güvenebileceğinizi bilmelisiniz. Dahası sadece donanım değil yazılım açısından da eliniz güçlü olmalı. Huawei MatePad Pro 12.2 ile gelen çizim programı GoPaint, bilgi ve beceri seviyeniz ne olursa olsun sunduğu harika araçlarla size yeni bir dünyanın kapılarını açıyor. Bu yazılımla ister sunumlarınız için basit şekiller isterseniz çizgi roman ya da illüstrasyon çizebilirsiniz. Kullanımı son derece kolay ve sezgisel olan GoPaint, yaratıcılığınızı körükleyecek bir arayüze sahip. Yazılımın iddialı olduğu konulardan biri de zengin ve gerçekçi fırça seçenekleri. Ek olarak mevcut Photoshop fırçaları da GoPaint’e aktarılabiliyor.
Tabletle gelen Huawei Kitap uygulaması ise cihazın elektronik kitap okuma işlevini kullanmak için ideal. Uygulama içinde farklı kategorilerde sesli ve yazılı kitaplar bulunuyor. Uygulamadaki gerek sayfa çevirme efekti gerekse ekrandaki sadelik, gerçekçi bir kitap ortamı sunuyor. Uygulama içinde kitap satın almak da mümkün.
HarmonyOS işletim sistemine sahip olan tablet PC’ye GBox uygulaması yardımıyla tüm Google servisleri yüklenebiliyor. Cihazla gelen Notlar uygulaması ise Huawei’nin 5 GB ücretsiz bulut saklama alanıyla senkronize oluyor (ayrıca 50 GB ve 200 GB’lık ücretli planlar da mevcut) ve alıştığımız not alma uygulamalarının aksine zengin özellikler sunarken sadeliği korumayı başarıyor. Notlar uygulamasında PDF de dahil olmak üzere görsel kullanabiliyoruz. Bu görsellerin üzerine not alıp gerektiğinde paylaşarak oldukça işlevsel bir kullanım modeli elde etmek mümkün oluyor.
Netflix, YouTube ve Spotify deneyimi
Ekran kalitesi bu kadar yüksek olunca doğal olarak ilk test etmek istediğimiz yazılımların başında video akış siteleri oluyor. Parlama engelleme ve yüksek ışık geçirgenliği Tandem OLED teknolojisiyle birleşince filmlerdeki aydınlık bölgelerde detay korunurken karanlık bölgelerde ise gerçek bir siyah karşımıza çıkıyor. Dahası görüş açınız değişse de izleme keyfinden fedakârlık etmeyeceğiniz bir ekran var karşınızda. Hızlı sahnelerde bazı tabletlerde karşımıza çıkan “ghosting” efekti, hızlı tepki süresi sayesinde MatePad 12.2’de bulunmuyor ve böylece kaliteden ödün verilmeden video izlemek mümkün oluyor.
Ses konusunda MatePad Pro 12.2’in rakiplerinden çok başka bir seviyede olduğunu söyleyebiliriz. 4’ü aktif olmak üzere 8 hoparlörün ses kalitesi üzerindeki etkisi büyük fakat asıl önemli faktör tabletin iç kısmında özel olarak oluşturulan akustik boşluklar. Böylece tablet PC’den beklenmeyecek bir bas frekans cevabı elde ediliyor. Bu da hem Spotify’da müzik dinlerken hem de film izlerken keyifli bir deneyim sağlıyor.
Multi-Window, App Multiplier ve SuperHub
Huawei MatePad Pro 12.2’yi gerçek bir PC olarak değerlendirmemizin en büyük sebeplerinden biri de çoklu görevlerdeki başarısı. Ekranda örneğin arka tarafta Petal Maps uygulaması ya da bir metin editörü açıkken kenarda Youtube ve e-kitap uygulaması çalışır durumda olabiliyor. Multi-Window denilen bu özellikle ön kısımdaki uygulamaların pencerelerini istediğimiz gibi boyutlandırabiliyoruz.
App Multiplier de Huawei MatePad Pro 12.2’deki bir diğer ilginç özellik. Bu sayede destekleyen uygulamayı iki birbirinden bağımsız pencere olarak ekranda açıp ayrı ayrı işlem yapabiliyoruz. SuperHub ise metin, fotoğraf, video ve şarkıları sürükle-bırak yöntemiyle bağlı uyumlu cihazlara kolayca aktarmamızı aktarabildiğimiz harika bir dosya paylaşım yöntemi.
Kalem, klavye ve pil süresi
Ürünle gelen Huawei M-Pencil (3. nesil) kalem, bu tür cihazlarda gördüğümüzün aksine mükemmel bir şekilde tablete entegre edilmiş. Tabletle çalışırken üst/yan kısma manyetik olarak tutturulan kalem (aynı zamanda burada şarj da oluyor) yerleşik yuvaya sahip ve klavye kısmı kapak şeklinde kapatıldığında iç kısımda kalan yuvasında saklı bir şekilde duruyor. Eğer klavye kısmını açar açmaz hemen kalemi kullanmaya başlamak isterseniz kalemi iç kısımdaki yerleşik yuvası yerine yan kısımdaki manyetik bölüme de tutturabilirsiniz. Bu şekilde aklınıza gelen bir fikri anında çizebilir ya da not alabilirsiniz.
Kalemdeki 16.384 seviyelik basınç hassasiyeti, önceki nesle göre 4 kat artırılmış. Klavye, tıpkı dış kısım gibi yumuşak ve ipeksi bir dokuyla kaplı ve touchpad ile üretken bir çalışma ortamı sunuyor. Gerek kalem gerekse klavye, NearLink özelliği sayesinde tabletle iletişim kuruyor.
Tablet, 10.100 mAh kapasiteli pil ile donatılmış. Huawei pil konusunda haklı bir üne sahip. Nitekim MatePad Pro 12.2 de 14 saatlik lokal video izleme olanağı sunduğu gibi pili içindeki enerjiyi 1 yıldan uzun bir süre saklayabiliyor. Sadece 45 dakika içinde %85 şarj olabilen pilin tam şarjı içinse 55 dakika yeterli oluyor.
Sonuç: Mükemmel bir melez PC
İster dahili klavyesiyle masaüstünde bir dizüstü gibi çalışın isterseniz klasik tablet gibi tamamen dokunmatik olarak işlerinizi halledin. Belki de ürünle gelen kalemi kullanarak çizim araçlarından yardım alırsınız ya da bir sanatçıysanız tüm çalışmalarınızı artık tablette gerçekleştirirsiniz. Onunla kurduğunuz etkileşim hangi şekilde olursa olsun Huawei MatePad Pro 12.2 size her aradığınızı sunacak kadar donanımlı bir cihaz. Sağladığı olağanüstü verimlilik ortamıyla grafik sanatçılarından, öğrencilere ve ofis hatta hizmet sektörü çalışanlarına kadar çok geniş bir kullanıcı kitlesine sürekli yeni kullanım biçimleri ve kolaylıklar sunan bu bilgisayara “tablet” demek biraz haksızlık oluyor doğrusu.
Daha fazla bilgi için tıklayınız