Kalkış! Europa Clipper Uzay Aracı, Jüpiter’in Uydusunda Yaşam Aramak İçin Yola Çıktı

1
Fotoğraf: Kim Shiflett/NASA

NASA’nın Europa Clipper uzay aracı Jüpiter’e doğru yapacağı yolculuğuna başladı. Uzay aracı bu yolculuğun sonunda gezegenin uydusu Europa’yı araştıracak. Europa, yaşamı destekleyecek bileşenleri barındırabilecek dev bir yüzey altı okyanusuna sahip. Uzay aracı Pazartesi günü TSİ 19.06’da NASA’nın Florida eyaletindeki Kennedy Uzay Merkezi’nde yer alan Fırlatma Rampası 39A’dan SpaceX’e ait Falcon Heavy roketiyle fırlatıldı.

NASA’nın başka gezegene giden bir uzay görevi için şimdiye dek yaptığı en büyük uzay aracı olan Europa Clipper, NASA’nın Dünya ötesindeki bir okyanus dünyasını incelemeye tahsis edilen ilk görevi aynı zamanda… Uzay aracı, başka gök cisimlerinin kütleçekiminden yardım alarak ilerleyeceği yörüngede 2,9 milyar kilometre kat edecek. Bunların ilkinde dört ay içinde Mars’ın kütleçekiminden yararlanırken, sonrasında 2026 yılında geri dönüp Dünya’nın kütleçekiminden faydalanacak. Uzay aracı 2030 yılının Nisan ayında Jüpiter’in yörüngesinde dönmeye başladıktan sonra 49 kez Europa’nın yanından geçecek.

NASA Başkanı Bill Nelson şöyle aktarıyor: “Dünya ötesindeki bir okyanus dünyasına gerçekleştirdikleri bu ilk seyahate başladıkları için Europa Clipper takımımıza tebrikler. NASA keşif ve araştırma konusunda dünyaya önderlik ediyor ve Europa Clipper görevi de farklı değil. Europa Clipper bilinmeyeni araştırarak, salt Güneş sistemimiz içerisinde değil; Güneş’imizin ötesindeki milyarlarca uydu ve gezegende de yaşam potansiyeli bulunup bulunmadığını daha iyi anlamamıza yardımcı olacak.”

Kalkışından yaklaşık beş dakika sonra, roketin ikinci aşaması ateşlendi ve yük kaportası veya roketin burun konisi açılarak Europa Clipper’ı ortaya çıkardı. Fırlatılıştan yaklaşık bir saat sonra uzay aracı roketten ayrıldı. Yer kontrolcülerine kısa süre sonra bir sinyal gitti ve saat 20.13’te NASA’nın Avustralya’nın Canberra şehrindeki Derin Uzay Ağı tesisiyle iki yollu iletişim kuruldu. İlk telemetri raporları Europa Clipper’in iyi durumda olduğunu ve beklendiği gibi çalıştığını gösterdiğinde görev takımları kutlama yaptı.

NASA’nın Vaşington’da bulunan ana merkezinde Bilim Görevleri Direktörlüğünün başkan yardımcısı olarak görev yapan Nicky Fox, “NASA’nın Europa Clipper görevinin gelecek nesillerde sunacağı bu inanılmaz ve eşi görülmemiş bilim için daha fazla heyecanlanamazdık” diyor. “NASA bilimindeki her şey birbiriyle bağlantılıdır ve Europa Clipper’in bilimsel keşifleri de ana gezegenimizin ötesindeki yaşanabilir dünya arayışımızda oluşturduğumuz, Jüpiter’i araştıran diğer uzay görevlerinin mirası üzerine inşa edilecek; Juno, Galileo ve Voyager da bunlara dahil.”

Bu görevin ana hedefi, Europa’nın yaşamı destekleyebilecek koşulları taşıyıp taşımadığını belirlemek olacak. Europa hemen hemen uydumuz Ay’ın boyutunda fakat iç kısmı farklı. NASA’nın 1990’lı yıllardaki Galileo görevinden elde edilen bilgiler, Europa’nın buzlarının altında Dünya’daki bütün okyanuslardan fazla su barındıran dev, tuzlu bir okyanus bulunduğuna dair güçlü kanıtlar göstermişti. Bilim insanları, Europa’nın yüzeyinin altında organik bileşenler ve enerji kaynakları barındırabileceğine yönelik de bulgulara ulaşmışlardı.

Eğer bu görevde Europa’nın yaşanabilir olduğu belirlenirse, bu durum Güneş sistemimiz ve ötesinde hayal edilenden daha fazla yaşanabilir dünya olduğu anlamına gelebilir.

NASA’nın Güney Kaliforniya’daki Jet İtiş Laboratuvarının direktörü Laurie Leshin, “Bizi bugüne taşımak için çok çalışan meslektaşlarımız ve ortaklarımız sayesinde, Europa Clipper’ı yaşam barındırma ihtimali bulunan bir okyanus dünyasını keşfetmeye yollamaktan büyük mutluluk duyuyoruz” diyor. “Europa Clipper hiç şüphesiz akıllara durgunluk veren bulgular elde edecek. Yıllarca emek verdiğimiz bir şeyi uzun bir yolculuğa göndermek hep acı-tatlı bir tecrübe olsa da; bu kayda değer takım ve uzay aracının Güneş sistemimize dair bildiklerimizi genişleteceğini ve gelecekteki keşiflere ilham olacağını biliyoruz.”

2031 yılında uzay aracı Europa’nın yakınından geçerek bilimsel bulgular toplamaya başlayacak. Yüzeye 25 kilometre kadar yaklaşacak olan Europa Clipper, dokuz bilimsel cihaz ve bir kütleçekim deneyiyle donanmış. Bunlar arasında buzun içerisinden geçen bir radar, kameralar ve sıcaklığı yüksek buz alanları ile kısa süre önce meydana gelen su püskürtülerini aramak için ısıl bir cihaz da yer alıyor. NASA’nın Jüpiter’e gönderdiği bu en gelişmiş bilim cihazları uyum içinde çalışarak uydunun buzlu kabuğu, ince atmosferi ve derin iç kısmı hakkında daha fazla şey öğrenecek.

Europa Clipper, Jüpiter’e ulaşan soluk Güneş ışığında bu cihazlara güç sağlamak için NASA’nın şimdiye dek gezegenlerarası bir görev için kullandığı en büyük Güneş panellerini de taşıyacak. Paneller açıldığında, uzay aracının genişliği uçtan uca 30,5 metreye ulaşıyor. İtici yüklendiği zaman ağırlığı 5.900 kilograma çıkıyor.

Europa Clipper görevi resmi olarak 2015 yılında onaylandığından beri toplamda 4.000’den fazla kişi katkıda bulunmuş.

NASA JPL’de proje müdürü olarak çalışan Jordan Evans, “Europa Clipper yolculuğuna başlarken, ben de bu anı mümkün kılan ve adanmışlıkla, yeniliklerle, takım çalışmasıyla geçen sayısız saati düşünüyor olacağım” diyor. “Bu fırlatma Güneş sistemimizdeki keşif yolcuğunda sadece bir sonraki adımdan ibaret değil; başka bir okyanus dünyasının gizemlerini ortaya çıkarmaya yönelik yapılan ve ‘Yalnız mıyız?’ sorusunu cevaplamaya yönelik ortak merak ve süregelen arayışımızın sürüklediği bir atılım da aynı zamanda.”

Kaynak: Jet İtiş Laboratuvarı/NASA. Çeviren: Ozan Zaloğlu.

1 Yorum

  1. Dünyadaki gibi normal yaşam yok fakat yaşam marstan daha iyi yaşam oluşturulabilir bir yaşam var zor çetin bir yaşam fakat yaşanabilir bir yer haline getirilebilinir yeterki ciddi anlamda atılınımlarla kararlı adımlarla yaklaşım gösterilirse yaşanabilir bir yer olabilir insan için yaşanılabilecek her imkan var

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz