Büyük parçacık hızlandırıcısı; sekiz senedir gelen bilgileri müziğe çevirmekten tutun ki 2012 yılındaki en büyük keşfi olan Higgs bozonu’na (tanrı parçacığı) kadar birçok büyük başarıya imza attı ve hatta zaman zaman küçük bir kayın sansarının zemine konuşlandırılmış trafosundan girip parçacık hızlandırıcı içerisindeki sistemlerin kısa devre olmasına kadar çok ses getirdi.
Fakat ne var ki yeni haberler pek de iyi değil. Fizikçilerin keşfedilmemiş bir parçacığı keşfedebileceğini düşündüğü sinyaller maalesef tamamen yok olmak üzere…
Chicago’daki Uluslar Arası Yüksek Enerji Fiziği Konferansı’nda bu haberi CERN duyurdu. Bilim adamları, enerji çarpışması olarak da bilinen 750 gigaelektron volt ikili foton aşımının*, Standart Model’in henüz tahmin edemediği parçacığı bulmasını umut ediyorlardı. Ancak şu an parçacıktan gelen sinyaller tümüyle fire vermiş durumda…
Bu engelleri aşarak evrenimizi daha iyi anlama umuduyla, bu küçük çarpışma kıvılcım niteliğinde de olsa bir anlam taşıyor. Bu bulgular Büyük Hadron Çarpıştırıcısı’nın başarısız olmadığını gösteriyor. Bu sadece olası küçük bir olumsuzluk ve dünyanın göz bebeği olan parçacık hızlandırıcısı yine bizleri büyülemeye devam edecek.
*(Parçacık fiziğinde 750 gigaelektron volt ikili foton aşımı büyük parçacık hızlandırıcısından gelen sinyallerin bir çeşit anomalisinden kaynaklanan ve yeni bir parçacık yada parçacığın rezonans olduğunu gösteren bir çeşit belirti olarak tanımlanır)
Dilan Köse