Balık İdrarı Mercan Resiflerine Daha Fazla Yardım Ediyor!

0
Besinleri gittikleri her yerde yayıyorlar Araştırmacılar mercan resiflerinden yabani balık türlerini topladılar. . Her balığın suya eklediği nitrojen ve fosfor miktarını belirlemek için torbalardaki suyun içeriğini balıklar içinde yüzdükten önce ve sonra ölçtüler.

Okyanuslardaki aşırı avlanma biyolojik çeşitliliğe zarar veriyor. Açıkçası, çok fazla balığı dışarı alıyoruz. Nature Communications’da yayınlanan bir yeni araştırmaya göre, balık avı genel olarak, ekosistemde başka bir eksiğe daha neden olabilir: Balık idrarı. 

Besinleri gittikleri her yerde yayıyorlar Araştırmacılar mercan resiflerinden yabani balık türlerini topladılar. . Her balığın suya eklediği nitrojen ve fosfor miktarını belirlemek için torbalardaki suyun içeriğini balıklar içinde yüzdükten önce ve sonra ölçtüler.
Besinleri gittikleri her yerde yayıyorlar
Araştırmacılar mercan resiflerinden yabani balık türlerini topladılar. . Her balığın suya eklediği nitrojen ve fosfor miktarını belirlemek için torbalardaki suyun içeriğini balıklar içinde yüzdükten önce ve sonra ölçtüler.

Saçma gelse de, idrar ve diğer balık atıklarının azlığı, besin döngüsü sistemlerine ciddi anlamda zarar verebilir. Çoğu hayvanın idrarı nitrojen içerir ve nitrojen hayatın gerekli yapıtaşlarındandır.

Balıklar ayrıca, solungaçlarından bir diğer önemli besin maddesi olan fosforu da salgılar.

Washington Üniversitesi, Seattle’da bir doktora sonrası araştırmacı olan Jacob Allgeier ve Amerika’nın çeşitli yerlerinden gelen araştırmacılardan oluşan bir takım, dört yıl boyunca, Karayipler’deki 43 mercan kayalığında besin zincirlerini incelediler ve özellikle balıkların katkısını araştırdılar.

140’dan fazla farklı yabani balık türünü topladılar, yarım saat boyunca deniz suyu dolu torbalarda beklettiler, öncesinde ve sonrasında sudaki besin öğesi değerlerini ölçtüler. Ardından, topladıkları verilere dayanarak farklı bölgelerdeki besin öğesi değerlerinin yaklaşık olarak hesaplamasını yaptılar.

Daha büyük balık, daha fazla besin  Araştırmacılar daha büyük veya avcı balıkların sisteme daha fazla besin maddesi eklediğini buldu, yani daha büyük türlerin avlanması mercan resiflerinde daha fazla besin maddesinin azalmasına neden oluyor. 
Daha büyük balık, daha fazla besin 
Araştırmacılar daha büyük veya avcı balıkların sisteme daha fazla besin maddesi eklediğini buldu, yani daha büyük türlerin avlanması mercan resiflerinde daha fazla besin maddesinin azalmasına neden oluyor.

Sonuçlara göre, genel avlanma, büyük türlerin ve besin zincirinin üstünde yer alanların yakalanması, biyolojik çeşitliliğe aşırı avlanma kadar zarar vermiyor olabilir. Ancak besin miktarlarını etkiliyor.

Sahada araştırmasına devam etmekte olan Allgeiers’in e-postasında yazdığına göre; ‘Aşırı derecede avlanmanın olduğu bazı sistemlerdeki, balık kaynaklı besin öğelerindeki sert düşüş bizi o kadar da şaşırtmadı.’

‘Şaşırtıcı olan, avlanmanın balık topluluklarını değiştirme şekli ve bunun balık atıklarının(balık idrarı) yüksek oranda azalmasına neden olmasıydı.’

Allgeiers’e göre, avlanma türleri azaltmıyor, aksine, daha değerli, daha büyük ve avcı türleri yok ediyor. Ve bu türler atıklarından orantısızca yüksek miktarda besin sağlıyor.

Bulgular mantıklı, çünkü kuvvetli balık toplulukları olan mercan resiflerinin diğerlerine kıyasla iki kat daha hızlı büyüdüğü yıllardır biliniyor.

Okyanus asit değerlerinin yükselmesinin sonucu olarak mercan ölümleri ve genel aşırı avlanmanın küresel bir fenomen olmasıyla beraber, bu besin öğesi yetersizliği de mercan resiflerinin azalmasına etki eden konulara eklenebilir. Allgeiers, Pasifik’teki mercan resiflerininde besin çevrimini inceleyerek, araştırmalarına ara vermeden devam ediyor.


Zeren Sözeri

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz