Yapay Rahim İçin İlk Adım

0

popsci_insane-ideas3_clr1b

Döllenmeyi takip eden ilk 13 gün çoğunlukla bilim dünyası için bir sır olarak kalıyor.

Hamilelik hormonlarının oranları çok az olduğu için, ilk evrede kişinin hamile olup olmadığını anlamak zor ve rahmin içine bakılmadan da döllenmiş yumurta hücresinin gelişimini gözlemlemek mümkün değil. Sadece genel olarak süreci anlayabiliyoruz; embriyo (hücre kitlesi olarak bilinen blastosist) rahmin iç duvarına yayılarak yerleşiyor.

Mayıs ayında Rockefeller Üniversitesi’ndeki araştırmacılar, ilk defa insan embriyosunun 13 gün boyunca (etik olarak maksimum kabul edilen süre) laboratuarda büyümesini gözlemlediler. Laboratuar ortamındaki embriyoya insülin ve diğer besinler verilerek gelişmesi sağlandı. Bu gözlem sonucunda, embriyonun kendi gelişimi için gerekli genetik talimatlara sahip olduğu ve bunun en azından başlangıç için, anne ile paylaşılan bir süreç olmadığı ortaya çıktı.

Bu, insan gelişimini anlama konusunda yeni modeller vaat etmekle birlikte başarısız gebeliklerin iç yüzünü anlamaya da yardımcı olacak bir çalışma. Yapılan bu araştırma laboratuarda bebek yetiştirilebileceği anlamına gelmese de, ilerisi için rahmin bir tercih haline gelebileceğinin ipuçlarını veriyor.


Gülce Hazal Timur

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz