Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) Bilgisayar Bilimleri ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda otonom küp robotları son gördüğümüzde silikon katman boyunca tabaktan kaçmaya çalışırcasına mutlu mutlu zıplıyorlardı.
Yerde kullanılmak üzere tasarlanmış bir robot için zıplamak sorun değil, fakat bu robotlar kamera veya sensör gibi daha kırılgan malzemeler taşımaya başladıklarında robotun zıplayıcı özelliği problem haline gelebilir.
Şimdi ise araştırmacılar daha hassas ve daha az zıplayan özelleştirilmiş katmanla geri döndüler.
Bu cihazların yeni dış cephesi üç farklı malzeme kullanılarak 3 boyutlu yazıcıda basıldı: TangoBlack+ denilen ve genellikle 3 boyutlu yazıcılarda kullanılan katı, sıvı ve lastiksi madde karışımı bir ürün. Bu üç maddeden farklı oranlarda karıştırarak araştırmacılar istenilen düzeye göre daha az ya da daha çok zıplayan malzemeler elde edebiliyor.
Bu üretim metodunun imkânları tatlı küp robotlarla sınırlı değil. Bu metodu tasarlayan araştırmacılar, bu şok emici maddenin ilerleyen zamanlarda sipariş dronları, şok dirençli ayakkabı tabanları ve hatta kasklarda bile kullanılmasını umut ediyor.
Bu çalışmanın lider yaratıcılarından biri olan Robert MacCurdy, kask gibi objelerin farklı bölgelerini proglamlayabilmenin sandığımızdan daha önemli olduğunu vurguluyor. “Mesela, dinlenmek için kaskların bazı bölgelerine daha rahatlatıcı malzemeler kullanılabilirken bir çarpmadan etkilenebilecek bir bölgede şok emici malzemeler yer alabilir.”
Çeviren: Çağla Mert