Bugünkü fırlatmada üç başarılı olay görüldü.
Tarih yazan, yeniden kullanılabilen besleme roketi bir gün yüzü daha görmeye hak kazandı. Blue Origin’in besleme roketi, alt-yörüngeye fırlatılan ilk rokettir ve Kasım 2015’de dikey iniş yaparak geri dönen bu roketin, bugünkü test fırlatmasında patlaması bekleniyordu. Bunun yerine uzaya ulaşıp geri dönerek 5. dikey inişini başarıyla gerçekleştirdi.
Bu testin amacı bir mürettebat kaçış kapsülü sistemini denemekti. Bu sistem, kapsülü (ve gelecekteki olası astronotları) patlayan bir roketin kalkış alanından çıkaracaktı. Bu tahliye sistemi bir roket motorunu, potansiyel tehlike oluşturan bir besleme roketini yaklaşık 32 tonluk bir güçle uzaklaştırması için ateşliyor. 2010’da yaşanan bir testteki gibi;
Bugünkü fırlatmada, tahliye sistemi gücünün, roketi kalkışın en tehlikeli anında yani ses duvarını geçtiği anda vurması gerekiyordu. Eylül ayındaki bir blog yazısında, Blue Origin CEO’su Jeff Bezos büyük ihtimalle bu gücün, besleme roketinin kaybedilmesine yol açacağını belirtmişti. Ancak roket rotasını düzeltti ve alt-yörüngeye doğru yükselmeye devam etti.
Bu sırada, tahliye sistemi testinde hiçbir aksaklık olmadığı, roketten ayrılmanın gerçekleştiği ve sonrasında paraşütlerin yumuşak bir iniş için dağılarak açıldığı görüldü.
Son olarak, besleme roketi yumuşak bir iniş için geri döndü.
Bu, beş kez uzaya gidip gelen emektar besleme roketinin son uçuşuydu. Bir patlamayla yok olmadığı için bu besleme roketi güzel bir emeklilik için hak kazandı. Roket gelecek kuşaklara gösterilmek için –SpaceX roketinde olduğu gibi- muhafaza edilecek.
Çeviren: Diclehan Karakaya