Fosil yakıt çağının sonu geliyor olabilir

1

Gelecek ile savaşamazsınız.

Fosil yakıtlar hâlâ var, fakat fosil yakıt egemenliğinin sonu yakın. Bloomberg New Energy Finance’dan gelen yeni bir bildiriye göre, 2027 yılı itibariyle rüzgar ve güneş enerjisinin, kömür ve gaz üreteçlerinden daha ucuz olacağı ve elektrikli araçların 2040 yılı itibariyle küresel araç filosunun yüzde 25’ini oluşturabileceği tahmin ediliyor.

Kömür, gaz ve petrol için zirve yılının 2025 olduğu görülüyor ve bu tarihten sonra hepsi düşüş göstermeye başlayacaklar. En azından büyük petrol çocukları için öyle. Baş araştırmacı Seb Henbest, “Gelecek ile savaşamazsınız. Ekonomi gitgide kenetleniyor,” diyor.

Pazartesi günün yayınlanan Bloomberg’in Yeni Enerji Görünümü raporu, gelecek 25 yıl boyunca yeni enerji kaynaklarına 11.4 trilyon ABD dolarının yatırılıcağını ve bunun üçte ikisinin, özellikle rüzgar ve güneş olmak üzere yenilenebilir kaynaklara gideceğini buldu.

Yeni kömür tesisleri, çoğunlukla Hindistan ve Asya’daki diğer gelişmekte olan pazarlarda ortaya çıkıyor olacak.

Rapor şöyle açıklıyor:

“Daha ucuz olan kömür ve gaz, gerçekleşen dönüşümü ve dünyanın güç yapılarının karbondan arındırılma sürecini raydan çıkarmayacak. 2040 itibariyle, sıfır salımlı enerji kaynakları, kurulu hacmin yüzde 60’a kadarını oluşturacak.

Rüzgar ve güneş, gelecek 25 yıl boyunca ilave edilen yeni güç üretme hacminin 8.6TW’ının [1 Terawat= 1000 Gigawat] yüzde 64’ünden ve yatırılan 11.4 trilyon doların neredeyse yüzde 60’ından sorumlu olacak.”

Rapor, kömür, gaz ve petrolün 2025 yılı itibariyle zirve yapacağını ve son gerilemesini bundan bile daha önce yaşayacağını tahmin ederek, “kömür ve gazın son azalışının, on yıldan kısa bir süre içinde başlayacağı” sonucuna varıyor.

2027 yılında, fosil yakıtları epeyce ve gerçekten azalacağı zaman ve yenilenebilir kaynaklar, muhtemelen mevcut kömür, gaz ve petrol rafinerilerinden daha ucuz şekilde enerji üretiyor olacakları kadar uzun süre durduklarında, gerçek devrilme noktası yaşanacak. Üstelik, bir endüstriyi çok daha fazla hızlandırmak için, daha düşük bir fiyat gibisi yoktur.

Şimdi bir an için duralım ve bunu düşünelim. İnsanlık, bizlere arabalar, elektrik, endüstri seviyesinde besin üretimi ve deniz aşırı tatiller gibi lüksler vermesi için çılgın miktarlarda enerji üretmeye aşık olduğundan beri ilk defa, bu süreçte çevrenin tamamına zarar vermeden bunu nasıl yapacağımızı anladık.

Henüz o noktaya ulaşmadık fakat, tehlike işareti gerçek ve yenilenebilir teknolojileri devasa ölçekte geçerli kılmak, fosil yakıtlardan bile daha uygun hale getirmek için çok çalışmış olan dünya genelindeki araştırmacıların elde ettiği başarı harikülade.

Fakat kötü haberler de var. Yenilenebilir enerjilerin yükselişi ve fosil yakıtların düşüşü ne kadar umut verici olsa da, Bloomberg’in raporu, yaptıkları tahminlerin, 2015 yılındaki Paris İklim Konferansı’nda hedeflenmiş olan küresel ısınma artışını 2 derece Celsius’a sınırlamak için yeterli olmayacağını söylüyor.

Henbest şöyle konuşuyor: “2016 ile 2040 arasında, yenilenebilir kaynaklara küresel olarak yaklaşık 7.8 trilyon ABD doları, yani tüm güç üretim hacmine yapılan yatırımın üçte ikisi kadar yatırım yapılacak, fakat dünyadaki salımları Birleşik Devletler’in 2 derece Celsius iklim hedefiyle uyumlu bir yola sokmak, daha fazla trilyon gerektirecektir.”

Mashable’dan Andrew Freedman’a göre, Paris Konferansı’nda herkesin gerçekleşmesi gerektiği konusunda fikir birliğine vardığı şeyi karşılamak için, gelecek 25 yıl içinde dünya çapında temiz enerji yatırımında ilave bir 5.3 trilyon ABD doları gerekecek.

Aşağıda, rapordaki bazı haberler var:

  • Kömür ve gaz fiyatları düşük seyredecek.
  • Rüzgar ve güneş fiyatları keskin şekilde düşecek.
  • Elektrikli araba patlaması bekleniyor ve muhtemelen, 2040 yılında dünya çapında yeni hafif görev araç satışlarının yüzde 35’ini (2015 rakamlarının 90 katı) ve toplamda küresel araç filosunun yüzde 25’ini temsil edecek.
  • Küçük ölçekli pil depolaması, daha ikamete mahsus ve ticâri güneş yapılarını mümkün kılmak için 250 milyar dolarlık bir pazar haline gelecek.
  • Çin değil fakat Hindistan, elektrik talebi tahminlerinin 2016 ile 2040 arasında 3.8 kat yükselmesi nedeniyle, gelecekteki küresel salım gidişatının anahtarı olacak.
  • Yenilenebilir kaynaklar, Avrupa’da baskın hale gelecek ve ABD’de gazı geçecek.

Rapora çevrimiçi olarak buradan ulaşabilirsiniz.

Açık konuşmak gerekirse, bunlar sadece, hükümet ve sanayi harcamalarına dayanan çok doğru tahminler, bu yüzden bunların hiçbiri değiştirilemez değil. Fakat uzmanlar şimdiye kadar yıllardır fosil yakıt çağının sonunu tahmin ediyordu ve muhtemelen bunu görmeye ömrümüz yetecek. Dört gözle beklemek için ne harika bir şey, değil mi?

 

1 Yorum

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz