Ayak parmaklarına kramp neden girer? Ayak parmaklarına giren krampları önlemenin yolu var mı? Kısa cevap Yok sayılır.
Tüm kaslara kramp girebilir. Ancak omuriliğinizden en uzak mesafede olan kaslar (dizinizden aşağısı ve ayaklarınız) kasılıp kalmaya en meyilli olanlar. Omurilikten ayak parmaklarına giden uzun ve zayıf sinirler hasara karşı çok savunmasız. Sinir hasarı görme oranı, yaşla birlikte artıyor. O yüzden kramptan en çok mustarip olanlar yaşlılar. Bu hücrelerin çalışması bir kez bozulmaya görsün, anormal ve spontane elektrik sinyalleri yollamaları ve istenmeyen adale kasılmalarına yol açmaları ihtimali o kadar yükseliyor.
Çok daha fazla acı veren baldır krampları gibi, ayak parmağı kramplarının da tek sebebi yaşlılık değil. Çok yaygın oldukları halde hala başarılı bir çözüm de bulunamadı. Standord Üniversitesi’nden sinirbilimci Yuen So, “Geçmişte bir sürü tedavi yöntemi denendi” diyor. Bunlardan en eskisi, toniğe de acılığını veren ve geçmişte sıtmayla mücadelede kullanılan madde olan kinin. Yatmadan önce kinin tableti alırsanız gece vakti giren kramplar üzerinde küçük bir etkisi oluyor. Fakat ABD Sağlık Bakanlığı, ender görülen ancak çok ciddi yan etkilerinden ötürü (örneğin düşük trombosit sayısı) insanları kininin bu maksatla kullanımından caydırmaya çalışıyor. Diğer tedaviler arasında B vitamini kompleksleri ve magnezyum var ama hiçbirinin etkisi kanıtlanmamış. So, “Anlayacağınız, mucizevi bir ilacı yok” diyor.
Kramp konusunda en yaygın tedavi ise ilaçsız olanı. Doktorlar sık sık hastalarına, kasılmış adaleleri rahatlatabilecek esnetme hareketlerini öneriyor. Bunun ayak parmakları haricinde önleyici bir faydasının olup olmadığı ise ayrı bir hikaye: “Yatağa yatmadan önce kasları esnetmek gece yarısı yataktan krampla fırlama riskini azaltıyor mu?” diye soruyor So. “Bildiğim kadarıyla bu hala kanıtlanmadı.”