Virginia Teknoloji Enstitüsünün öncülüğünde çalışan uluslararası bir paleontolog takımı, erken dönemlere ait yeni bir dinozor keşfedip isimlendirmiş. İnanılmaz şekilde büyük oranda bozulmadan kalan iskelet, ilk olarak Virginia Teknoloji Enstitüsünün Yerbilimleri Bölümünde çalışan bir yüksek lisans öğrencisi ile diğer taşılbilimciler tarafından 2017 ve 2019’da yapılan iki kazıda bulunmuş.
Uzun boyunlu bir dinozor olan bu sauropodomorph’a Mbiresaurus raathi adı verilirken, bulgular üç gün önce Nature bülteninde yayımlandı. İskelet, şimdiye dek Afrika’da bulunan en eski dinozor iskeleti. Hayvanın uzun bir kuyruğunun olduğu ve 1,8 metre uzunluğunda olduğu tahmin ediliyor. Ağırlığının ise 9 ila 30 kg arasında olduğu düşünülüyor. Sadece elinin ve kafatasının bazı bölümleri kayıp olan iskelet, Zimbabwe’nin kuzeyinde bulunmuş.
Doktorasını Virginia Teknoloji Enstitüsü Fen Bilimleri Fakültesinde 2020 yılında yapan Christopher Griffin, “Mbiresaurus raathi‘nin keşfi, en eski dinozor fosillerindeki önemli bir coğrafi boşluğu dolduruyor ve antik geçmiş hakkındaki tahminleri test etmek bakımından hipotez tabanlı saha çalışmasının gücünü gösteriyor” diyor.
Griffin şöyle devam ediyor: “Bunlar Afrika’nın bilinen en eski ve nihai dinozorları. Dünyanın herhangi bir yerinde bulunan eski dinozorlar ile hemen hemen yaşıtlar. Geç Triyasik dönemin Karniyen Bölümü’nden ve yaklaşık 230 milyon öncesinden kalan bu en eski dinozorlar son derece nadir. Çoğunlukla Arjantin’in kuzeyi, Brezilya’nın güneyi ve Hindistan olmak üzere dünya genelinde sadece birkaç yerden çıkarılmışlar.”
Yardımcı yerbilimleri profesörü ve makalenin eş yazarı Sterling Nesbitt ise, “Mbiresaurus raathi gibi erken dönem dinozorları, dinozorların erken dönemdeki evriminin yapılan her yeni buluşla beraber hâlâ yeniden yazıldığını ve dinozorların yükselişinin, tahmin edilenden çok daha karmaşık olduğunu gösteriyor” diyor.
Kaynak: Virginia Teknoloji Enstitüsü. Çeviren: Ozan Zaloğlu.