Georgia State Üniversitesi Biyomedikal Bilimler Enstitüsü’nde çalışan araştırmacıların keşfettiğine göre; SARS-CoV-2 enfeksiyonuna Molnupiravir (veya MK-4482/EIDD-2801) isimli yeni bir antivirüs ilacıyla müdahale edilmesi, virüs bulaşını 24 saat içerisinde tamamen baskılıyor.
Georgia State Üniversitesi’nde çalışan Profesör Dr. Richard Plemper’in önderliğindeki araştırma grubu, esasında bu ilacın grip virüslerine karşı kuvvetli olduğunu keşfetmiş.
“Ağızdan alınabilen bir ilacın, SARS-CoV-2 bulaşını hızla engelleyebildiği ilk defa gösterildi” diyor Plemper. “MK-4482/EIDD-2801, oyunun kurallarını değiştirebilir.”
SARS-CoV-2’nin toplum içerisindeki yayılışını kitlesel aşılama yapılana kadar durdurmak, COVID-19’un yönetilmesinde ve salgının feci sonuçlarının hafifletilmesinde en önemli unsuru teşkil ediyor.
İlaç ağızdan alınabildiği için, müdahale erken başlayıp üç katlı bir fayda sağlanabilir: Hastalığın ilerleyip şiddetli hale dönüşmesi engellenebilir, bulaşıcı dönem kısaltılarak hastaların uzun süreli izolasyonu sonucunda oluşan duygusal ve sosyoekonomik bedeller hafifletilebilir ve yerel salgınlar hızla bitirilebilir.
“Daha önce MK-4482/EIDD-2801’in solunumsal RNA virüslerine karşı geniş tayflı bir faaliyet sergilediğini ve enfekte hayvanlara bu ilaçla ağız yoluyla müdahale etmenin, yayılan virüs parçacıklarını birkaç kat azaltıp bulaşı önemli ölçüde düşürdüğünü fark etmiştik” diyor Plemper. “Bu özellikler, COVID-19’un ilaç yoluyla kontrolünde MK-4482/EIDD-2801’i güçlü bir aday haline getiriyor.”
Nature Microbiology bülteninde yayımlanan çalışmada Plemper’ın takımı, MK-4482/EIDD-2801’i bu sefer SARS-CoV-2’ye karşı kullanmış ve ilacın virüsün yayılışını durdurmadaki etkisini bir dağgelinciği üzerinde test etmiş.
George State Üniversitesi. Ç: O.