Alkolün Keyif Verici Etkisinin Zamanla Artması, Alkol Kullanım Bozukluğunu Haber Verebilir

0
Çizim: Vicgmyr/iStock

Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yürütülen ve alkol kullanan genç yetişkinlerin 10 yıl boyunca takip edildiği yeni bir çalışmaya göre, deneyin başlangıcında alkolün keyif verici ve ödüllendirici etkilerine karşı en yüksek hassasiyet bildiren kişilerde, çalışma süresi boyunca alkol kullanım bozukluğunun gelişme olasılığı daha yüksek çıkmış.

Üstelik, alkolik olan ve verdikleri cevaplara karşı 10 yıl sonra yeniden test edilen bu kişilerde alkol uyarımı, alkolü sevme ve isteme de en yüksek seviyelerdeymiş. Ayrıca bu seviyeler, söz konusu keyif verici etkilere karşı hiç tolerans işareti göstermedikleri başlangıç zamanına kıyasla yükselmiş.

Salı günü American Journal of Psychiatry bülteninde yayımlanan araştırmada 190 kişiden oluşan bir topluluk, 10 yıl boyunca üç düzenli aralık halinde laboratuvar temelli bir fazla içme senaryosunda test edilmiş.

Sonuçlar, alkol kullanım bozukluğu gelişen bireylerde; maddeye daha düşük bir tepki seviyesiyle alışmaktan ziyade, alkolün etkilerine karşı duyarlı gelmenin daha muhtemel olduğunu gösteriyor (yani bu kişiler, olumlu bir tepkiyi daha kuvvetli yaşıyorlar). Yine aynı bireylerde alkol, başlangıçtan itibaren daha düşük yatıştırıcı etki göstermiş ve bu durum zamanla değişmemiş.

Çalışmanın baş yazarı ve Chicago Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde psikiyatri ile davranışsal sinirbilim profesörü olan Andrea King, şöyle aktarıyor: “Alkolün bu keyif verici etkileri, aşırı içmeye devam eden kişilerde yoğunluğunu zamanla artırıyor ve kaybolmuyor. Bu durum, alkolün beyinde oluşturduğu ödüllendirici etkilere karşı daha yüksek seviyedeki bir hassasiyetin, bu gibi bireyleri bağımlılık oluşumu bakımından daha fazla tehlikeye soktuğunu gösteriyor. Tüm bunlar, alışkanlık halini almış aşırı içme davranışının ihtimalini zamanla artıran kalıcı bir keyif arama davranışına uyuyor. Alkoliklerin içtikleri zaman, nihayetinde istedikleri etkiyi elde etmeleri için daha fazla içmelerinin gerektiği düşünülürdü. Fakat iyi kontrol edilmiş bu veriler, bu iddiayı desteklemiyor. İstedikleri alkol etkisini, içki aleminin başlarında elde ediyorlar ve görünüşe göre bu durum, onları daha fazla alkol istemeleri doğrultusunda kamçılıyor.”

Alison Caldwell/Chicago Üniversitesi Tıp Merkezi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz