Medyanın ilgisizliğinden ötürü amatör bilimcilik (citizen science) yeniymiş gibi gözüküyor olabilir fakat aslında uzun zamandır var. Hatta bugün bildiğimiz “profesyonel bilimcilerin” ortaya çıkmasından önce bilimsel araştırmalar herhangi bir kişi tarafından yürütülebiliyordu.
Viktoryan dönemde (1837 – 1901) muhtemelen amatör ve profesyonel bilimciler birlikte iş yapıyordu. Bu da muhtemelen bilimin popüler olmasını tetikledi. Halk genel olarak bolca resimli dergi ve kitapları okumayı tercih ediyor. Ne yazık ki bu kitaplarda kimlerin ve nelerin resimleri olduğunu da bilemiyoruz. Doğa tarihi konsolsiyumlarını içeren ve botanik kütüphanesi olan The Biodiversity Heritage Kütüphanesi 1400 yıllık arşive sahip. Arşivnde ise 1400 yılında bu yana yer alan dergi ve kitaplar var. “Bilim Dedikoduları” isimli yeni bir Zooniverse projesi bu kitapları sınıflandırmaya ve ilişkilendirmeye çalışıyor.
“Veriler, Viktoryan döneme ait sanatçıların isimlerini etiketleyerek ve sanatçılar haklarında bilgiler girerek oluşturulacak” yazıyor projenin internet sitesinde.
Bunu yapmak istiyorsanız Zooniverse sitesine kayıt yaptırıp hesabınızla siteye girmek ve ana sayfadaki “Get started” ikonuna tıklamak. Ne yazık ki sitenin Türkçe dil seçeneği yok. Sitenin orijinali İngilizce. İsterseniz Almanca ve Lehçe de kullanabilirsiniz. Bu işlemi gerçekleştirdiğinizde size tanıtım içeren bir açıklama yapılacak. Bu açıklamada etiketlemeyi ve sınıflandırmayı nasıl yapacağınız anlatılacak. Bu sürecin ardından projede göre almaya başlayabilirsiniz!
Chandra Clarke