Amazon Yağmur Ormanları’nın Bazı Bölümleri, 2064’te Çökme Yolunda İlerliyor

0
Deb Dowd/Unsplash

Hızla genişleyen kaynak kullanımı ile iklim değişikliğinin körüklediği yangınların arasında kalan Amazon yağmur ormanlarının durumu, giderek daha kasvetli bir hal alıyor.

Florida Üniversitesi’nde çalışan yerbilimci Robert Toovey Walker, Environment: Science and Policy for Sustainable Development bülteninde yayımlanan yeni bir raporda Amazon yağmur ormanlarına yönelik yapılan son araştırmaları inceliyor ve üzücü bir sonuca varıyor.

Yağmur ormanlarının yangın sonrasında iyileşmesi için, kurak mevsimler arasında beş yıl geçmesi gerekiyor fakat kurak mevsimlerin uzaması, yakında ormanlardaki bitki örtüsüne bu süreyi sağlayamayacak ve tutuşabilen otlar ile çalılıkların egemen hale gelmesine yol açacak.

“Güney Amazon’un, kurak mevsimin şu anki uzama oranında 2064’ten önce taşma noktasına ulaşması bekleniyor” diyor Walker.

Bu yıl Amazon’da meydana gelen yangın miktarı, geçen yılın korkunç yangın dönemini Ekim ayında geri bıraktı. Ayrıca biz insanlar Brezilya’da, 2020’nin ilk dört ayında 1.202 kilometrekarelik başka bir ormanlık alanı daha yok ettik; bu miktar, geçen yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında yüzde 55 daha fazla.

Oluşturulan modeller, güneydeki ormanlar yüzde 30-50’lik bir oranda yok olduğu zaman domino etkisi meydana geleceğini ve bu durumun batıya düşen yağmur miktarını yüzde 40’a kadar azaltacağını; ayrıca burada yer alan tropik ormanlardan açık ormanlara ve geniş çayırlara kadar birçok yeri değiştireceğini gösteriyor.

“Bir orman ekosistemini en iyi şekilde, bir pompa olarak düşünebiliriz” diyor Walker. “Orman nemin geri dönüşümünü sağlıyor ve böylelikle bölgesel yağmuru destekliyor. Eğer ormanı yok etmeye devam ederseniz, bu yağmur miktarı düşüyor ve nihayetinde bu pompa harap oluyor.”

Eğer bu acı senaryo gerçekleşirse, bölgeyi evi belleyen 35 milyondan fazla kişinin su güvenliği buharlaşıp yok olacak.

“Oradaki insanlar sonraki öğünde ne yiyeceklerini düşünmekten, biyoçeşitlilik ve çevre hakkında fazla endişelenmiyorlar” diyor Walker.

Ayrıca daha pek çok bitki ve hayvan da yok oluşa sürüklenecek.

Tessa Komonduros/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz