Bilim insanlarının Ay gibi gök cisimlerinde üsler inşa etmeyi ciddi şekilde düşünmesiyle birlikte, uzay madenciliği fikri de giderek daha popüler hale geliyor.
Sonuçta Ankara’da yaşayan biri İstanbul’a taşınıp ev inşa edecekse, yapı malzemelerini Ankara’dan alıp 533 km taşımak yerine İstanbul’dan almak daha kolay olur. Dünya ile ay arasındaki uzaklığın çok daha büyük olduğu ve oraya ulaşmak için yer çekiminden kurtulmak gerektiği göz önüne alındığında, Ay’ın mevcut kaynaklarını kullanma fikri cazibeli geliyor.
Arizona Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde çalışan bir araştırma takımı, özerk robotlardan oluşan sürülerin kullanıldığı uzay madenciliği yöntemlerini geliştirmeyi amaçlayan yeni bir projeyle NASA’dan 500 bin dolarlık bağış kazanmış. Hispaniklere Hizmet Eden Kurum niteliğini taşıyan üniversite, NASA’nın Azınlık Üniversitesi Araştırma ve Eğitim Projeleri Artemis Uzay Teknolojisi Araştırma Girişimi’nden fon almaya hak kazanmış.
Maden ve Yerbilim Mühendisliği Bölümü’nün geçici başkanı Moe Momayez, “Yeni bir alanın en ön sırasında bulunmak gerçekten heyecan verici” diyor. “Çocukken, hepsi Ay’daki üslerle ilgili olan ‘Uzay: 1999’ gibi televizyon şovlarını izlediğimi hatırlıyorum. Şimdiyse 2021 yılındayız ve Ay’a yerleşmekten bahsediyoruz.”
Yazar: Emily Dieckman/Arizona Üniversitesi Mühendislik Fakültesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.