Asteroit Bombacısı Yola Çıktı

0

Japon Uzay Ajansı JAXA, 1999 JU3 adlı asteroite inip örnek toplayacak ve Dünya’ya geri getirecek olan derin uzay sondası Hayabusa 2’yi başarıyla fırlattı.

600 kilogramlık uzay aracı, Venüs ile Mars arasından geçerek Güneş yörüngesinde dolanan ve arada Dünya’nın yörüngesini kesen 1999 JU3’e gidiyor. 2018’de asteroite varacak olan Hayabusa 2, MASCOT adlı iniş aracını, üç adet zıplayan keşif aracını ve emniyetli bir mesafeden patlatacağı 3 kiloya yakın patlayıcı maddeyi taşıyor. Uzay aracı patlamanın ardından uçan parçaları toplayacak ve her şey yolunda giderse 2020’de Dünya’ya geri dönecek.

Adından da anlaşılacağı gibi Hayabusa 2 türünün ilk örneği değil. İlk Hayabusa, 2003’te fırlatıldı ve 300 milyon kilometreden fazla yol alarak 25143 Itokawa adlı asteroite gitti. Ne var ki başına gelenler pişmiş tavuğun başına gelmemiştir. Önce bir güneş patlaması yüzünden itki sistemi zarar gördü ve aracın yönünü belirlemeye yarayan iki tepki tekeri devre dışı kaldı. Hayabusa 2005’te asteroide vardı ama bu sefer de iniş aracı Minerva zamanında bırakılamadı ve uzayın derinliklerine sürüklenip kayboldu. Bunun üzerine JAXA, Hayabusa’nın kendisini asteroide indirdi. Bunca problem yetmezmiş gibi aracın hem numune toplama sistemi hem de kontrol sistemlerinin bir kısmı bozulmuştu. Uzayda bir de kendi kendine hibernasyon (kış uykusu) moduna geçen Hayabusa, nihayet 2010’da düşe kalka Dünya’nın yolunu buldu ve her şeye rağmen beraberinde asteroitten 1.500 adet toz taneciği getirdi.

NBC News’un haberine göre Hayabusa 2 daha gelişkin bir iniş kapsülüne, gelişmiş iniş aygıtlarına sahip. Atasından daha sorunsuz bir yolculuk yapması herkesin umudu.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz