Az Miktarda Alkol Bile Hamilelikte Düşük Tehlikesiyle Bağlantılı

0
Fotoğraf: Adene Sanchez/iStock

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi’nde çalışan araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmaya göre, bir kadının hamileliğinin ilk beş ila 10 haftasında tükettiği alkol, düşük tehlikesinin her hafta %8 artmasıyla ilişkili.

American Journal of Obstetrics and Gynecology bülteninde yayımlanan çalışmada, hamilelik sırasında alkol kullanımının zamanlaması, miktarı ve tipi ile bu etmenlerin 20 haftalık gebelik süresi öncesinde düşük tehlikesiyle nasıl ilişkili olduğu inceleniyor.

Alkol kullanımının etkisi, hamileliğin dokuzuncu haftasında yükseliyor ve bir kadın ister her hafta bir defadan az içki içtiğini söylesin, ister dörtten fazla; tehlike yine de artıyor. Tehlike ayrıca tüketilen alkolün tipine ve kadının çok fazla içki içtiği dönemler olup olmamasına da bağlı.

Çoğu kadın, hamilelik testinin pozitif çıkmasının ardından alkol tüketimini değiştirse de; hamileliğin farkına varılmadan önce alkol tüketilmesi, hem planlı hem de kasıtsız şekilde hamile olanlar arasında görülen bir durum. Analize dahil edilen 5.353 kadının yarısı, gebe kalmaya yakın ve hamileliğin ilk haftaları sırasında alkol kullandığını bildirmiş.

Gebelik esnasında alkol kullanımının durdurulduğu ortalama süre ise 29 gün çıkmış. Kullanım alışkanlığını değiştiren kadınların %41’i, bunu testin pozitif çıkmasının ardından ilk üç gün içerisinde yapmış olsa da; geç adet gördükleri zamanlarda alkol tüketmeyi bırakanların düşük yapma ihtimali, alkol kullanmayan kadınlara göre %37 daha yüksek olmuş.

Kelsey Herbers/Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz