Kendini beğenmiş bir şekilde “tam bir gece uykusuna ihtiyacı olmadığını” söyleyenler, dikkat lütfen. Biz kahve müptelâlarını daha önce kandırmış olabilirsiniz, ancak şimdi kanıtlar gösteriyor ki sizler de pek süper insan sayılmazsınız.
Brain and Behavior’da (Medical Xpress aracılığı ile) yayımlanan yeni bir makaleye göre, Utah Üniversitesi araştırmacıları 839 kişinin uyku düzenlerini iki gruba bölerek incelediler: Her gece 6 saat veya daha az uyuyanlar ile bundan fazla uyuyanlar.
Bunun ardından az uyuyanları da ikiye ayırdılar: Gün içerisinde kendilerini iyi hissedenler ve uyku bastırdığını söyleyenler.
Emar tarayıcısına konulduklarında – karanlık, sıkıcı ve beyaz gürültü dolu tüp (küçük bir şekerleme için kusursuz) – az uyuyanlardan oluşan her iki grup da tarama esnasında beyin dalgalarında uyku emareleri gösterdiler. Bu düzenbazlar kısacık da olsa kestiriyorlarmış meğer!
Utah Üniversitesi sinir bilimcisi Christopher Jones, “sıkıcı bir emar tarayıcısında kendilerini uyanık tutmasını sağlayacak hiçbir şey olmadığı için uyuyakaldıkları ihtimalinin de mevcut olduğunu” belirtiyor.
Araştırmacılar, bu hipotezin kamu güvenliğinin tehlikede olabileceğini gösterdiğine dikkat çekiyor. Çünkü araba kullanmak gibi günlük işler, uykusuz bir kişinin farkında olmadan şekerleme moduna girmesine sebep olabilir.
Az uyuyanların daha verimli beyinlerinin olması, uyanık oldukları zamanlarda uzun süreli hafıza depolama ve beyin bileşenlerini temizleme süreçlerini gerçekleştirebiliyor olmaları ve dışsal duyusal algı ile hipokampusun hafıza depolama işlevi arasında daha gelişmiş bir bağlantılarının mevcut olması da halen mümkün. Neden uykuya ihtiyacımızın olduğu halen büyük bir muamma.
Bu çalışmanın yazarlarının da kabul ettiği gibi, çok az uyku ile “iyi olduklarını” iddia edenlerin gerçekten nasıl hissettikleri ve faaliyet gösterdiklerinin direkt olarak test edilmesine yönelik planlar ile daha çok araştırma yapılması gerekiyor.
Çeviren : Şevki Dilek