Tunç Çağı’ndaki İngilizler, Ölen Eski Akrabalarının Kemikten Hatıralarını Saklamış

0
Kendisinden daha uzun süre önce ölen üç diğer kişinin kemikleriyle gömülmüş bir kadına ait kalıntılar. Tees Arkeoloji

İnsanlar, dünyanın her yerinde ölülerini çok çeşitli yöntemlerle onurlandırıyor.

Vietnam’da aileler, sevdikleri öbür dünyada iyi yaşasın diye hepsi de kağıttan yapılmış nakit para, kıyafet, ayakkabı ve hatta lüks eşyalar yakıyor.

Hindistan’da ise yas tutanlar, renkli kıyafetlere sarılmış bedenleri Ganj Nehri’nın yataklarına kadar taşıyor ve burada yakıyorlar.

Şimdiyse arkeologlar, Mısırlıların mumyalanmış hükümdarları altın ve servet ile mezara koydukları zamanlarda; Tunç Çağı’nda İngiltere’de yaşayan insanların da kendi özel defin uygulamaları olduğunu keşfetmişler; bir de, kemikten hatıra yapmaya eğilimleri olduğunu…

Bunların arasında en dikkat çekici olanı, tüp şeklinde oyulmuş bir uyluk kemiği olabilir. Bazıları, bunun Stonehenge yakınında bulunan bir adamla gömülmüş sözde bir müzik aleti olabileceğini öne sürüyor.

Diğerleri, onlardan uzun zaman öcne yaşamış insanların kemikleriyle gömülmüş şekilde bulunmuş.

Londra’nın Francis Crick Enstitüsü’nde çalışan arkeolog Thomas Booth ile Bristol Üniversitesi’nde çalışan Joanna Brück, bu kalıntı kemiklerin kime ait olduğunu ve gömülmeden önce ne kadar süre saklandıklarını çözmek istemiş.

Literatüre bakan araştırmacılar; muhtemelen bir merasim çeşidi olarak kabirlere kasıtlı şekilde yerleştirilmiş görünen insanlara ait kemik parçalarının yanısıra, etraftaki zeminde bulunan yanık ve yanmamış hayvan kemikleri, kömür parçaları ile fındık kabuklarının tarihlerine yönelik bilgiler toplamışlar.

Araştırmacılar, bu kısmi kalıntıların pek çoğunun kişi öldükten önemli bir süre sonra gömüldüğünü bulmuşlar. Bu durum, insan kalıntılarının saklandığı ve şekle sokulduğu bir geleneği akla getiriyor.

Clare Watson/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz