Hastaneler için temizlik çok önemlidir, fakat sürekli büyüyen bu bölgeleri mikroplardan uzak tutmak kolay iş değildir. Bu yüzden kendi kendisini temiz tutabilen binalar, çalışanlar ve hastalar için büyük kolaylık sağlar. Yeni üretilen boya ise mikropları kendiliğinden öldürebiliyor – Science Alert
Paint Shield (Boya kalkanı) olarak adlandırılan mikrop öldürücü boya, enfeksiyona neden olan bakterilerle temastan sadece 2 saat sonra onları öldürebiliyor. MRSA’dan sorumlu olanlar ve E.coli de dahil olmak üzere mikropların yüzde 99.9’u, temizlik ekibi çalışmaya bile başlamadan önce yüzeylerden temizlenebiliyor. Mevcut bulaşıcı bakterilerin öldürülmesinin yanında yaygın mikropların gelecekte çoğalmaları da önleniyor ve boya dört yıl etkili kalabiliyor.
Boya çok geç olmadan kullanıma sunulacak: ABD Hastalık Denetim ve Önleme Merkezi’ndeki (CDC) veriye göre, ABD’deki hastaların yüzde dördü, hastanede bakıldıkları süre boyunca en az bir enfeksiyon kapmış. Boyanın üreticisi Sherin-Williams şirketi, gelecek seneden itibaren kullanıma hazır olacak boyayı üretmek için bilim insanları ve uzman mikrobiyologlar ile yoğun bir şekilde çalıştıklarını söylüyor.
Boya, 590 renk seçeneği ile birlikte geliyor. Geçirgen olmayan sert tavanlar, duvarlar, kapılar ve süslemelere uygulanabiliyor. Hastanelerin yanında sağlık tesisleri, spor mekanları, gündüz bakım merkezleri, yaşlı bakım evleri ve yolcu gemilerinde de kullanılabiliyor.
Sherin-Williams şirketinden Steve Revnew, hastane kaynaklı enfeksiyonlarla mücadelede kaydedilen ilerlemenin birçok önlem gerektirdiğini dile getiriyor. Buna insan müdahalesine daha az bağlı olan pasif yöntemler de dahil. Tekrarlı bulaşımdan sonra bile MRSA ve diğer bakterileri öldürmeye devam eden Paint Shield, hastanelere ve diğer tesislere bu enfeksiyonların yayılmasına karşı savaşta yardım etmek için yeni ve önemli bir araç sağlıyor.
Yine de Paint Shield ürününün henüz gerçek dünya şartlarında denenmesi ve geniş bir ölçekte kullanılmadan önce çeşitli sağlık ve güvenlik ilkelerini karşılaması gerekiyor. Eğer hastanede kullanımı onaylanırsa, iyileşmeye çabalarken enfeksiyon kapan hasta sayısında önemli oranda azalma olacak.