Uzun zamandır, ilerleyen yaşın zihinsel kabiliyetlerimizde geniş gerilemelere yol açtığı düşünülmüştü. Fakat Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi’nde yapılan yeni bir araştırma bu görüşe karşı çıkarak, şaşırtıcı derecede iyi haberler sunuyor.
Dün Nature Human Behaviour bülteninde yayımlanan bulgular, yeni bilgilerle ilgilenmemizi ve belli bir durumda önemli şeylere odaklanmamızı sağlayan iki önemli beyin fonksiyonunun aslında yaşlı bireylerde geliştiğini gösteriyor. Bu fonksiyonlar, bilişin hafıza, karar verme, öz kontrol ve hatta yön bulma, matematik, dil ve okuma gibi önemli taraflarının altında yatıyor.
Georgetown Üniversitesi Beyin & Dil Laboratuvarı müdürü ve Sinirbilim Bölümü’nde profesör olan eş yazar Michael T. Ullman, “Bu sonuçlar inanılmaz” diyor. “Yaşlanmaya nasıl bakmamız gerektiği konusunda önemli sonuçlar barındırıyor.”
“İnsanlar çoğunlukla, dikkat ve yürütücü fonksiyonların yaşla birlikte gerilediğini varsaymıştı. Oysa bazı küçük çaplı çalışmalarda, söz konusu varsayımları sorgulatan işaretler bulunmuştu. Fakat bizim yürüttüğümüz bu büyük çalışmadan elde edilen sonuçlar, söz konusu kabiliyetlere ait kritik unsurların aslında yaşlanma sırasında geliştiğini gösteriyor; muhtemelen, bu becerilerde ömür boyu pratik yaptığımız için böyle”
“Dünya çapında hızla yaşlanan nüfusu göz önüne aldığımızda, tüm bunlar çok daha fazla önem kazanıyor” diyor Ullman. Ullman’a göre bu beceriler daha fazla araştırmanın yapılmasıyla birlikte kasıtlı şekilde geliştirilerek, beyinde sağlıklı yaşlanma ve bazı bozukluklar sırasında görülen gerilemelere karşı koruma sağlanabilir.
Kaynak: Georgetown Üniversitesi Tıp Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.