Psikoloji ve dilbilim araştırmacılarından oluşan bir araştırma takımının yeni çalışması, beyinlerimizin gelen seslerin sırasına göre “zaman damgası” yerleştirdiğini ve bu sayede duyduğumuz kelimeleri doğru biçimde işlediğini gösteriyor. Nature Communications bülteninde yayımlanan bulgular, nörolojik fonksiyonların karmaşıklığına dönük yönelik yeni bilgiler sağlıyor.
Çalışma yürütüldüğü sırada New York Üniversitesinde doktora öğrencisi ve şimdi San Francisco – California Üniversitesinde doktora sonrası araştırma görevlisi olan Laura Gwilliams şöyle açıklıyor: “Beyninizin söylenen kelimeleri doğru şekilde tanıması için hem konuşmadaki seslerin kimliğini hem de söylenme sırasını doğru biçimde yorumlaması gerekiyor. Yeni çalışmamızda beynin bu marifeti nasıl yerine getirdiğini gösteriyoruz: Farklı seslere farklı nöral popülasyonlarla yanıt veriliyor. Ayrıca her sese, kulağa girdikten sonra geçen süreye göre zaman damgası vuruluyor. Bu sayede dinleyici, birinin çıkardığı seslerin sırasını ve kimliğini bilip, kişinin söylediği kelimeleri doğru şekilde çözüyor.”
Beynin münferit sesleri işlemedeki rolü üzerine epeyce araştırma yürütülmüş olsa da, konuşmayı meydana getiren hızlı ses dizilimlerinin üstesinden nasıl geldiğimiz pek bilinmiyor. Beyin dinamiklerinin daha iyi anlaşılması, söylenen kelimeyi anlama kabiliyetimizi azaltan nörolojik sorunların irdelenmesine yol açabilir.
Kaynak: New York Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.