Beynimizin vücudumuzdaki en hassas organımız olduğunu söyleyebiliriz. Ufak darbeler dahi geçici travmalara sebep olabilir. Hele ki Amerikan futbolu gibi darbelere son derece açık olan oyunlarda beynimizin yaşadıklarını tahmin dahi edemeyiz. Stanford Üniversitesi’nden bir grup araştırmacı ise bu ufak darbelerin defalarca tekrarlanması durumunda büyük travmalara yol açabileceğini gösterdi.
Sadece ABD’de her yıl 1.7 milyon insan herhangi bir darbe sonucu oluşan baş ağrısıyla doktora gidiyor. Bunların sebebi sadece dışarıdan gelen darbeler değil. Beynin kafatası içerisinde hareket ettiğini biliyoruz, kafamızı hareket ettirdiğimizde ise beynimiz kafatasına çarpabiliyor. Ufak darbeler bunu da kapsıyor. Fakat bilim insanları beynimizin kafatasımız içerisinde ne hızla hareket ettiğini ve hangi güçle kafatasımıza çarptığını bilmiyordu.
Araştırmayı yürüten ekip 3 hastanın beynini MRI yönetemiyle görüntüleyerek beynin hareket hızını ölçtüler. Çıkan sonuç 15 Hz. Yani beynimiz kafatasımız içerisinden 15 Hz hızla sallanıyor. Odaya birisi girdiğinde kafamızı ona çevirme hızımızı 5 Hz olarak düşünebiliriz. Bu durumda beynimizin hareketi çok da yavaş değil. Ayrıca, spor mücadelelerinde kafaya alınan darbeler yaklaşık olarak beyine 20 Hz hızında bir itme kuvveti uyguluyor. Aslına bakarsak çok da korkutucu değil bu kuvvet. Fakat kafada kask olsun ya da olmasın, bu ufak ve anlık darbelerin arka arkaya gelmesi, beyinde birçok kalıcı ve ya geçici hasara sebep olabiliyor.
Eklemekte fayda var, kaskların asıl amacı kafatasını darbelere karşı korumak. Ekip ise yeni üretilecek kaskların artık sadece kafatasını korumaya yönelik değil, aynı zamanda hareket emici özelliğe de sahip olmasını hedefliyor.