Bilgisayar ile Tasarlanan Ultra Güçlü COVID-19 Aşı Adayı

0
Sanatçının bu tasvirinde, bir koronavirüs proteinine ait 60 parça (kırmızı) ultra güçlü bir COVID-19 aşı adayının nanoparçacıklarını (mavi ve beyaz) süslüyor. Ian C. Haydon Protein Tasarım Enstitüsü.

Salgın yaratan koronavirüse karşı tasarlanmış yenilikçi bir nanoparçacık aşısı, farelerde virüsü etkisiz hale getiren antikorlar üretiyor. Üstelik bu antikorlar, COVID-19 geçirip iyileşen insanlarda görülenlere kıyasla on kat daha yüksek seviyede. Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde çalışan bilim insanlarının tasarladığı aşı adayı, klinik geliştirme amacıyla iki şirkete gönderilmiş.

Yeni nanoparçacık aşısı, önde gelen birçok COVID-19 aşı adayının temel aldığı ve çözünebilir SARS-CoV-2 diken proteiniyle yapılan aşılamalara kıyasla; farelerde dört kat daha düşük dozda uygulandığında bile on kat daha fazla antikor oluşturmuş. Elde edilen veriler, bağışıklık kazanılmasından sonra güçlü bir B-hücresi tepkisi oluştuğunu da gösteriyor. Bu tepki, bağışıklık belleği ve aşının etkisinin uzun sürmesi bakımından çok önemli olabilir. Nanoparçacık aşısı insan dışı bir primata uygulandığında, diken proteininin birden çok bölgesini hedef alan antikorlar üretmiş. Araştırmacılara göre aşı, virüsün mutasyonlu soyları ortaya çıktığında bile koruma sağlayabilir.

Söz konusu aşı adayı, WÜ Tıp Fakültesi’nde icat edilen yapısal tabanlı aşı tasarım yöntemleri kullanılarak geliştirilmiş. Kendi kendine birleşen bir protein nanoparçacığı olan bu yapı, SARS-CoV-2 diken proteininin almaçlara bağlanan bölgesine ait 60 kopya taşıyor. Aşının moleküler yapısı, bir virüsünkini kabaca taklit ediyor. Aşının bağışıklık tepkisini harekete geçirmede sergilediği gelişmiş kabiliyet de bundan kaynaklanıyor olabilir. Bulgular dün Cell bülteninde sunuldu.

Washington Üniversitesi Sağlık Bilimleri/Tıp Fakültesi. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz