Bilim İnsanları, Dünya Okyanuslarındaki Bütün Balık Kakalarını Analiz Etti

0
Fotoğraf: Sebastian Pena Lambarri/Unsplash

Balık dışkısı karbon dolu ve okyanuslar da balık dışkısı dolu. Yapılan yeni bir çalışmada, dünya okyanuslarında bulunan tüm karbonun yüzde 16’sına kadarının balık kakalarından, balık nefesinden ve balıkların salgıladığı diğer şeylerden geldiği tahmin ediliyor.

Bu durum, okyanusların derinliklerine her yıl yaklaşık 1,65 milyar ton karbon gittiği anlamına geliyor ve tüm bu birikintiler, okyanusları dünyanın en büyük faal karbon yutakları haline getiriyor.

Şimdiye kadar kril ve zooplanktonların, yüzeydeki karbonun okyanusun derinliklerine gitmesine yardımcı olduğunu gösteren kayda değer bulgular olsa da; balıklar bu biyolojik ‘pompada’ önemli bir oyuncu olarak yeni ortaya çıkmış.

New Brunswick – Rutgers Üniversitesi’nde çalışan okyanus ekoloğu Grace Saba, “Bizim çalışmamız, balıkların karbon akışı üzerinde meydana getirdiği etkiyi inceleyen ilk araştırma” diyor.

Küresel sular bir yana, bölgesel sularda bile balık kaynaklı karbon miktarına yönelik yapılan fazla çalışma olmadığından, Saba yeni tahminlerinde büyük miktarda belirsizlik olduğunu kabul ediyor.

Mevcut tahminlerin geliştirilmesi için balıkların yoğunluğu, toplam biyolojik kütleleri ve karbon aktarımındaki rollerine yönelik daha fazla araştırma yapılması gerekiyor. Fakat bu yeni inceleme, iyi ve gerekli bir başlangıç niteliği taşıyor.

Araştırmacılar toplamda, balık dışkılarının pasif karbon akışına yönelik yapılan beş çalışmayı ve balık dışkılarının derin sulara aktif aktarımına yönelik sayısı 10’u bulmayan çalışmayı analiz etmiş.

İnceleme sonunda elde edilen sonuçlar, balık dışkısının okyanusların derinlikleri için önemli bir karbon kaynağı olabileceğini akla getiriyor. Çalışmalar, tek bir günde ne kadar uzun balık dışkısı silindirinin dibe batabileceğini veya binlerce metre sürüklenebileceğini ve bu topakların suda çözülmeye karşı ilginç biçimde dayanıklı olduğunu gösteriyor.

Carly Cassella/ScienceAlert. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz