Bilinçli video oyuncusunun bilmesi gereken 5 altın kural

0

Video oyunlarının bağımlılık yaratması ve insanların hayatına olumsuz etki etmesi artık çok sık görülebilen bir vaka haline dönüştü. Oysa bilinçli bir video oyuncusu, bu tehlikeyi kolaylıkla bertaraf edebilir.

1. Oyunların eğlence amaçlı olduğunu kabullenin
Eğer video oyunları konusunda bir bağımlılık sorunu yaşadığınızı düşünüyorsanız, bu konuda kendinizi bilinçlendirmeye çalışın. Oynadığınız video oyunları hayatınızdan çıktığında, bir oyunu kaybettiğinizde, oynadığınız oyunu aniden kapatıp oyundan çıktığınızda, gerçekte bir zarar görmeyeceğinizi, sadece eğlencenize bir ara vermiş olacağını fark etmeniz önemli. Dolayısıyla, video oyunlarını istediğiniz anda kapatıp sorumluluklarınıza dönebileceğinizi kendinize kanıtlayın ve bu konuda daima bilinçli olmaya çalışın.

2. Konforlu oyun alanları yaratın
Oyun oynadığınız alanları dünyadan soyutlamak, oyunların sanal dünyalarına kapılmanızı ve gerçek dünya ile bağınızı koparmanızı kolaylaştırır ki, zararlı olan da budur. Dünya ile bağınızı koparmadan, sadece eğlenmek için oyun oynama alışkanlığı kazanmak için daha konforlu, daha aydınlık, daha “sosyal” bir oyun alanı yaratmanızı tavsiye ederiz. Bu amaçla, tercih edebileceğiniz mobilyaları veya aydınlatma cihazlarını ya da Playstation gibi oyun cihazlarınızı yerleştirebileceğiniz oyun dolaplarını incelemek için Ikea ürünlerini inceleyebilirsiniz.

3. Sağlığınızı tehdit etmeyen oyun donanımları kullanın
Oyun oynarken kullandığınız mouse, klavye, yarış direksiyonları, kulaklılar veya diğer oyun aksesuarları ne kadar kaliteli ve konforlu olursa, hem oyunlardan aldığınız keyif ve doyum artacak hem de vücudunuz bu oyun sürecinden daha az yorularak çıkacaktır. Unutmayın ki, bir eğlence sizi uykusuz ve yorgun düşeceğiniz bir sürece sürüklememeli, vücudunuza hasar vermemelidir. Dolayısıyla oyun aksesuarlarınızı seçerken Logitech gibi alanında kendini ispatlamış markaların ürünlerini incelemenizi tavsiye ederiz.

4. Zaman planlaması yapın
Siz planlı programlı biri olmak istemeyebilirsiniz ama hayatın kendisi ister istemez herkesi planlı yaşamaya sürükler. Okulunuza gitmek için bir zaman planına uymalısınız. Sabah uyanmak, kahvaltınızı yapmak, akşam yemeğinizi yemek, gece karanlık basmadan evinize ulaşmak, soğuklar bastırmadan evinizde ısıtma tertibatınızı çalıştırmak, güneş battığında evde ışıklarınızı açmak… Hayatın kendisi büyük bir zaman planlamasıdır ve oyunlarınız için de kendinize bir zaman planı yapmalısınız. Ayırdığınız süre bittiğinde ise oyun oynamaya son verip sorumluluklarınıza dönmelisiniz.

5. Beğenmediğiniz oyunları oynamak zorunda değilsiniz
Oyun bağımlısı bireylerde dikkat çeken bir diğer ayrıntı da, özellikle sosyal çevresinin oynadığı oyunları oynamak zorunda hissetmeleridir. Oysa, arkadaşlarınız bir oyuna çok zaman ayırıyor diye sizin da o oyunlara zaman ayırmanız gerekmiyor. Sadece beğendiğiniz oyunları oynayıp kendinizi eğlendirecek bir oyun stratejiniz olmalı. Arkadaşlarınızın oynadığı ama sizin pek de hazzetmediğiniz oyunları da merak gidermek için inceleyebilirsiniz, arkadaşlarınızın sohbetlerine kulak kabartıp onların eğlencesine şahitlik edebilirsiniz ama kendinizi sevmediğiniz oyunları oynamak, çözmek, o oyunlarda “geliştirmek” gibi bir çabaya girmek hayat kaliteniz için çok doğru bir karar olmayacaktır. Bunun yerine, ilgi alanlarınıza uygun konuları keşfetmek için zaman ayırmanız sizi çok daha mutlu edecektir.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz