Evrendeki radyo dalgalarının haritasını çıkaran bir araştırma takımı, saatte üç kez dev bir enerji patlaması gerçekleştiren olağandışı bir şey keşfetmişler. Cisim, gökbilimcilerin daha önce gördüğü hiçbir şeye benzemiyor.
Cismi keşfeden araştırma takımı, bunun ultra güçlü manyetik alana sahip bir nötron yıldızı veya beyaz cüce (yıldızların çöken çekirdeği) olabileceğini düşünüyor.
Kendi etrafında dönen bu tuhaf cisim, her yirmi dakikada bir dakikalığına gökyüzündeki en parlak radyo kaynaklarından biri olan ve görüş hattımızı aşan radyasyon ışını gönderiyor.
Uluslararası Radyo Gökbilimi Araştırma Merkezinin (ICRAR) Curtin Üniversitesi kolunda çalışan astrofizikçi Dr. Natasha Hurley Walker, keşfi gerçekleştiren takıma öncülük etmiş.
“Cisim, yaptığımız gözlemler sırasında birkaç saatte bir görünüp kayboluyordu” diyor. “Hiç beklemediğimiz bir şeydi. Bir gökbilimci için ürkütücü türden bir şey çünkü gökyüzünde bilinen hiçbir şey böyle yapmıyor.
“Üstelik bize çok yakın; yaklaşık 4.000 ışık yılı uzaklıkta. Galaksimizim arka bahçesinde.”
Cismi Curtin Üniversitesi öğrencisi Tyrone O’Doherty, Batı Avustralya’da yer alan Murchison Geniş Alanlı Teleskop Dizisi’ni (MWA) ve kendi geliştirdiği yeni bir yöntemi kullanarak keşfetmiş.
Şimdilerde Curtin’de doktora yapmak için çalışan O’Doherty, “Geçen yıl belirlediğim kaynağın böylesine acayip bir şey çıkması çok heyecan verici” diyor.
“MWA’nın geniş görüş alanı ve son derece yüksek hassasiyeti, gökyüzünün tamamını incelemek ve beklenmeyeni tespit etmek bakımından mükemmel.”
Evrendeki yanıp sönen cisimler, gökbilimciler için yeni bir şey değil. Bunlara ‘geçiciler’ adı veriliyor.
ICRAR-Curtin’de astrofizikçi ve çalışmanın eş yazarı olan Dr. Gemma Anderson, “Geçici cisimleri incelerken, dev bir yıldızın ölümünü veya geride bıraktığını kalıntıların faaliyetini izliyorsunuz” diyor.
Süpernovalar gibi ‘yavaş geçiciler’, birkaç günlük süre boyunca görünüp birkaç ay sonra kaybolabiliyor.
Atarca adı verilen bir çeşit nötron yıldızı olan ‘hızlı geçiciler’ ise milisaniye veya saniyeler içinde yanıp sönüyor.
Fakat Dr. Anderson, bir dakika boyunca yanan bir şey bulmanın çok tuhaf olduğunu söylüyor.
Bu gizemli cismin Güneş’e göre inanılmaz derecede parlak ve küçük olduğunu, yüksek oranda kutuplaşmış radyo dalgaları yaydığını söylüyor. Bu durum, cismin manyetik alanının son derece kuvvetli olduğunu akla getiriyor.
Bulgular üç gün önce Nature bülteninde sunuldu.
Kaynak: Uluslararası Radyo Gökbilimi Araştırma Merkezi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.