Yeni bir çalışmada belirtildiğine göre küresel bilişim, sera gazı yayılımlarında zannedilenden daha büyük bir paya sahip ve bu yayılımlar, eyleme geçilmediği müddetçe önemli miktarda artmaya devam edecek.
Lancaster Üniversitesi ve sürdürebilirlik danışmanlığı Small World Danışmanlık Ltd. şirketinde çalışan bir araştırma takımı, bilişim ve bilgisayar teknolojilerinin küresel sera gazı yayılımlarındaki payına yönelik yürütülen önceki hesaplamaların, sektörün iklim üzerindeki gerçek etkisini tam anlamıyla yansıtmıyor olabileceğini iddia ediyor. %1,8-2,8 arasında olduğu tahmin edilen bu paylar, tablonun yalnızca bir kısmını gösteriyor.
Araştırmacılar bu önceki tahminlerden bazılarında, bilişim ve bilgisayar teknolojisi ürünleri ile altyapılarının tam ömür döngüsü ve tedarik zincirinin hesaba katılmadığını belirtiliyor. Bunlara örnek olarak da ürün ve cihazların üretiminde harcanan enerji, bileşenlerin tamamıyla ilişkili karbon maliyeti ve bunların ardındaki şirketlerin işletimsel karbon ayak izi, cihaz kullanılırken tüketilen enerji ve ürünlerin amaçlarını tamamladıktan sonra bertarafı veriliyor.
Araştırmacılar, bilişim ve bilgisayar teknolojilerinin küresel sera gazlarındaki gerçek payının %2,1-3,9 civarında olabileceğini öne sürüyor ancak söz konusu tahminlerde, halen önemli miktarda belirsizlikler bulunduğunu vurguluyorlar. Benzer nitelikteki kıyaslamaların yapılması kolay olmasa da, bu rakamlar bilişim ve bilgisayar teknolojilerinin havacılık endüstrisinden (küresel yayılımların %’si civarı) daha büyük yayılımlara yol açtığını akla getiriyor.
Makalede bunlara ek olarak büyük veri ve yapay zeka, Nesnelerin İnterneti, blok zinciri ve kripto para gibi yeni gidişatların da sektörün sera gazı ayak izinde daha büyük artışlara yol açabileceği uyarısında bulunuluyor.
Beş gün önce Patterns bülteninde yayımlanan makalede, iki temel sorun olan bilişim ve bilgisayar teknolojilerinin kendi ayak izleri ile bu teknolojilerin ekonominin geri kalanı üzerindeki etkisi incelenmiş.
Kaynak: Lancaster Üniversitesi. Çeviren: Ozan Zaloğlu.