Bir Enzim Değiştirildi, Yaşam Süresi İki Katına Çıktı!

0

Doğduğumuz anda hücrelerimize nasıl büyüyecekleri, nasıl gelişecekleri ve nasıl vücut olmaya devam edecekleri hakkında sinyaller gönderilir. Ancak bir noktadan sonra hücreler bu işlemleri yaparken hatalar oluşur, bu hatalar birikerek artar ve ölürüz. Ancak Koreli araştırmacılar, halkalı solucanlardaki bir enzimi değiştirerek canlının yaşam süresini iki kat uzatmayı başardı. Bu yöntemin insanlarda da işe yarayacağını düşünüyorlar.

Caenorhabditis elegans isimli solucan çok ufak, dışarıdan bakılınca insalarla ortak bir noktası yokmuş gibi görünüyor ancak birçok yaşamsal süreci bizimkiyle ortaklık gösteriyor. Bahsi geçen araştırmada ekip RNA helikas enzimi üzerine yoğunlaştı. Bu enzim RNA’yı düzenlemekle görevli. RNA ise birçok canlıdaki yaşamsal süreçler içerisinde aktif görev alan bir kimyasal. RNA helikas üzerinde çok çalışılmış bir enzim ancak bilim insanları bu enzimin yaşlanma sürecinde ne gibi görevler aldığını bilmiyordu.

Araştırmacılar helikas enziminin bir tipini (HEL-1) baskıladı ve olanları izledi. Bağışıklık sisteminden çevresel değişimlere verilen tepkilere kadar birçok şey değişti ancak asıl ilgi çeken canlıların yaşam süresinin uzaması oldu.

HEL-1 enzimi birçok farklı canlıda, hatta memelilerde bile bulunuyor. Bu enzimin insanlarda da solucanlardaki gibi aynı işleve sahip olduğu konusunda şüpheler var ancak bazı araştırmalar aynı göreve sahip olduğunu söylüyor. Eğer işlevleri aynıysa, yaşlanmayla alakalı birçok hastalığın tedavisi için kollar sıvanmaya başlayacak.

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz