Bir Şeyin Islak Olduğunu Nasıl Algılayabiliyoruz?

0
Fotoğraf: Flickr

Derimizde farklı uyaranlara tepki veren pek çok sinir ucu bulunuyor. Dokunma, sıcaklık, soğukluk ve acı reseptörlerimiz mevcut; fakat ıslaklığa duyarlı reseptörlerimiz yok.

Kaldı ki su, hücrelerimizin çok büyük bir kısmını oluşturan bir madde olduğu için suya karşı duyarlı olan ve bu nedenle kendi içerisindeki bir maddeye karşı bile sürekli ateşlenen nöronlara sahip olmak bir hayli zorlayıcı olurdu. Bu nedenle ıslaklığın, sinir sistemimizin soğukluk, basınç ve maddenin dokusal özelliklerini temel alarak zamanla tanımladığı bir özellik olduğu düşünülüyor.

2014’te yapılan bir araştırmada, kılların yoğun olduğu deri bölgelerinin ıslaklığa daha duyarlı olduğu görülmüş. Bunun nedeni olarak ise kılların yoğun bulunduğu deri bölgelerinde sinir uçlarının daha hassas olması gösteriliyor. Buna ek olarak, doğduğumuz zaman kuru ve ıslak ayrımı değil, sıcak ve soğuk ayrımı yapabiliyoruz. Soğuk kıyafetlerin cildimize yapışması hissinin, parkta oturduğumuz bankın ıslak olduğu anlamına geldiğini zamanla öğreniyoruz.

 

Popular Science arşivinden.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz