Yaz mevsimi demek, top oynama zamanının gelmesi demek. Peki Güneş Sistemi’mizdeki çeşitli konumlarda top oynamak nasıl olurdu?
Gezegen bilimci Dr. James O’Donoghue, bir cismin Güneş, Dünya, Ceres, Jüpiter, Ay ve Plüton gibi yerlerin yüzeylerinde ne kadar hızlı düştüğünü gösteren eğlenceli bir canlandırma hazırlamış.
Sanal canlandırmada, cisimlerin her birinin yüzeyine 1 kilometre yükseklikten bırakılan bir top gösteriliyor ve hiç hava direncinin olmadığı varsayılıyor. Örneğin Güneş’te o mesafeden bırakılan bir topun 2,7 saniyede düştüğünü, Dünya’da ise bu sürenin 14,3 saniye olduğunu görebilirsiniz.
“Bu video, cisimlerin her birinin yüzeyinde hissedeceğiniz çekim miktarına dair fikir veriyor” diyor O’Donoghue.
Peki Dünya ile karşılaştırıldığında, büyük gezegenlerin kütleçekim kuvvetleri nasıl? İlginçtir; topun Satürn’de düşmesi 13,8 saniye sürerken, Uranüs’te düşmesi 15 saniye alıyor.
“Büyük gezegenlerinyüzeyde küçük gezegenlere benzer çekim kuvveti sergilediğini görmek şaşırtıcı olabilir” diye açıklıyor O’Donoghue.
“Örneğin Uranüs, topu Dünya’ya göre daha yavaş çekiyor. Neden? Uranüs’ün düşük yoğunluk ortalaması sebebiyle yüzey, kütlenin büyük bir kısmından uzakta yer alıyor. Benzer şekilde Mars, Merkür’ün yaklaşık iki katı kütleye sahip fakat yüzeydeki kütleçekimin esasında aynı olduğunu görebilirsiniz… Bu durum, Merkür’ün Mars’tan çok daha yoğun olduğu anlamına geliyor.”
Top oynamanın en sıkıcı olduğu yer Ceres’te, bir top 1 km’yi 84,3 saniyede katediyor.
O’Donoghue videoyu oluştururken, gökbilimci Rami Mandow’dan gelen girdilerin yanısıra NASA’ya ait bir gezegen veri tablosunu da kullanmış.
Nancy Atkinson/Universe Today. Çeviren: Ozan Zaloğlu.