Sutopu oyuncusu değilseniz, “çırpma teli” yöntemi sizin için pek bir anlam ifade etmeyebilir.
Fakat Otago Üniversitesinde yürütülen yeni çalışmada, boğulmayı önlemek için öğrenebileceğiniz belki de en etkili becerinin bu olabileceği bulunmuş.
Üniversitenin Beden Eğitimi, Spor ve Egzersiz Bilimleri Fakültesinde çalışan Dr. tina van Duijn, sudaki acil bir durumda hem enerji yönünden, hem de bilişsel yönden ekonomik bir hareket gerçekleştirebilmenin önem taşıdığını söylüyor.
“Bunu panik durumunda veya içinde bulunduğunuz ortamı değerlendirirken, kararlar verirken ve hatta size yardım edebilecek insanları uyarırken yapabiliyor olmanız gerekir” diyor.
Sermayesi İsviçre Ulusal Bilim Vakfı tarafından sağlanan yeni araştırma, hangi dik durma kalıbının boğulmayı önlemede en iyi olduğunu belirlemeye dönük atılan ilk adım olma özelliğini taşıyor.
Çalışmada, suda dik durma yönünden deneyim sahibi olan 21 kişi üzerinde dört yaygın dik durma yönteminin fiziksel ve bilişsel maliyetleri incelenmiş. Denekler, tüm yöntemlerin doğru şekilde yerine getirildiğinden emin olunacak şekilde seçilmiş.
Söz konusu yöntemler ise şöyle sıralanıyor: Suda “koşmak”, eller ile kürek çekilen “palet vuruşu”, “dik kurbağalama” ve bacakların sırayla kurbağalama hareketi yaptığı “çırpma teli” yöntemi.
Deneydeki yüzücülerden, her biri üç dakika olmak üzere dört yöntemi bir yüzme kanalında uygulamaları istenmiş. Bu sırada kullandıkları oksijen ile ürettikleri karbondioksit miktarlarının yanısıra nabızları izlenmiş.
Dik durmanın ilk birinci dakikasında bilişsel etkiler değerlendirilmiş ve katılımcıların bir ekranda sunulan ipuçlarına sözlü şekilde yanıt vermesi istenmiş.
Deney sonucunda en iyi yöntemin “çırpma teli” olduğu, “dik kurbağalama” yönteminin de onu yakından takip ettiği bulunmuş.
Bulgular Frontiers in Physiology bülteninde sunuldu.