Buhar Çılgınlığı ile Uzay Keşfi mi? Buzlu Uydu Robotu, Buhar Gücüyle Gezebilir

0
Sanatçının bu tasvirinde, buzlu bir Güneş sistemi uydusunun yüzeyinde (sağ tarafta) SPARROW robotu ile onu yüzeye konduran araç görülüyor. NASA/JPL-Caltech

Buzlu uyduları araştıran keşif araçları, günün birinde eski moda bir yöntem kullanarak yaşam arayabilir. Bu yöntem ise buhar gücü…

NASA’nın Jet İtiş Laboratuvarı’nda (JPL) incelenen ve henüz fikir aşamasında olan bir robot, eriyen buzların oluşturduğu buharı kullanarak yüzeyde gezip havada uçabilir.

Henüz ilk aşamalarda olan bu fikir, Okyanus Dünyaları için Buhar İtişli Özerk Geri Kazanım Robotu (SPARROW) adını taşıyor. SPARROW, Jüpiter’in Europa udyusu veya Satürn’ün Enceladus uydusu gibi buzlu bir uydunun üzerinde, uydunun düşük yer çekimli ortamında birkaç kilometre yolculuk edebilir; üstelik, onu yavaşlatacak kalın bir atmosfer olmadan…

Kavramın baş araştırmacısı ve JPL’de robotbilimci olan Gareth Meirion-Griffith, JPL’den yapılan bir açıklamada, “Europa’nın arazisi, muhtemelen büyük oranda karmaşık” diyor. SPARROW gibi bir robotun karşılaşacağı zorluklar arasında yarıklar, gözenekli ve güvenilmez buzlar veya penitenteler (genelde Dünya’nın yüksek enlemlerinde oluşan uzun buz bıçakları) gibi örnekler bulunuyor. Fakat SPARROW, bu engelleri atlatabilir. “Normalde sert olan bir arazide, bütünüyle seyahat özgürlüğüne sahip” diye ekliyor Meirion-Griffith.

Elizabeth Howell/Space. Ç: O.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz