Leoparlar, kaplanlar ve de ayılar
Hadi, gelin biraz problem çözmeye çalışalım. Diyelim ki çalışma masanızın üstünde bir kutu duruyor. Kutunun içinde de açık seçik gördüğünüz, enfes kokular yayan yiyecekler var. Bu kutuyu ilk görüşünüz ama içindeki yiyecekleri istiyorsunuz. Yiyecekleri kutudan nasıl alırsınız? Elbette deneme yanılma yöntemiyle.
İşte, araştırmacıların ABD hayvanat bahçelerinde kısa süre önce etçil hayvanların önüne koyduğu problem de tastamam bu. Elde edilen araştırmaların sonuçları yakın zamanda Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlandı.
Araştırmacılar gördüler ki, bir hayvanın beyni vücuduna oranla ne kadar büyükse, problemleri de diğer hayvanlardan o kadar hızlı çözebiliyor. Araştırmacılar tam 39 farklı türden 140 ayrı hayvanı test ettiler ve her birinin kapısı mandallı bir kafesin içindeki yiyeceği ne kadar zamanda çıkarabildiğini ölçtüler.
Problem çözmede ayının üstüne yok
Her bir kafesin boyu, hayvanın büyüklüğüne göre ayarlanmıştı. Ayıların ve büyük kedilerin önüne konan kafesler, tilkilerin ya da susamurlarının önüne konanlardan çok daha büyüktü fakat hepsinin de içinde lezzetli ödüller vardı.
Problem çözme konusunda en başarılı hayvanlar ayılar oldu. Ayılar yiyecekleri kafesten çıkarmada %70 başarı oranına ulaştı. Öte yandan mirketlerin ve firavun farelerinin başarı oranı %0’dı. Zavallı küçük şeyler.
“Sonuçlarımız sağlam ve daha büyük beyne sahip olmanın daha önce hiç karşılaşılmamış problemleri çözmede hayvana gerçekten avantaj sağladığını gösteriyor,”