İnsanlar sosyal hayvanlardır ve bu genelde iyi bir şey. Fakat rakamlar bazı durumlarda güvenlik sağlayabilse de, yeni yapılan bir psikoloji araştırması, insan ilişkisinin her zaman iyi bir şey olmadığını ileri sürüyor.
Aslında sosyal gruplar büyüdükçe, insanlar ortaya çıkan bir krize daha yavaş cevap verebiliyor.
Yeni bir psikoloji deneyi, birbiriyle bağlantılı olan insanların aslında izole olanlara göre daha yavaş tahliye olduklarını gösteriyor; bir ‘felaket’ canlandırmasında bile…
2.480 gönüllüyü bir araya getiren araştırmacılar, bireyleri çeşitli boyutta 108 takıma ayırmış. Yapacakları şey basitmiş: Bir felaket senaryosunda, ne zaman tahliye olacağınıza karar vermek.
Mesele şu ki; her grupta sadece bir kişi durumun kapsamını biliyormuş ve geri kalanlar, komşularıyla konuşarak ne olduğunu öğrenmek zorundaymış.
İletişim, gereksiz tahliyelerin miktarını azaltmaya yardımcı olmuşsa da; nihayetinde gerekli eylemleri de engellemiş. Gruptaki biri, ‘felaketin’ eli kulağında olduğunu bilse dahi (unutmayın, bu bir canlandırma), takımın tahliye olasılığı düşük olmuş. Bu durumun sebepleri ise yanlış bilgiler ile dedikoduların yayılması, gerçeklerin herkese ulaşmaması ve gerçek olmayan iyi haberlerin uyarı yayılımını baskılaması olmuş. (ScienceAlert)