Chuck Bennett, Johns Hopkins Üniversitesi’nde bir fizik ve gökbilim profesörü. İşte, kendisinin Charlie Wood’a anlattığı şekliyle sahadan öyküsü…
Lisede Isaac Asimov’un yazdığı bir kitabı okuyunca, büyük patlamanın ardıl parıltısı gözümde canlandı. Kitapta, araştırmacıların patlamadan gelmiş olabilecek bu ışığı keşfettikleri yazıyordu. Ağzım açık kalmıştı. Yüksek lisansta, uyduyla bir şeylerin haritasını çıkaran bir takıma katılmıştım. Daha sonra, benzer bir göreve önderlik ettim.
Normal fotoğraflar, nesneden seken ışığı lense ulaşmadan birkaç milisaniye önce yakalıyor. Bizim resmimiz, büyük patlamadan yaklaşık 375.000 yıl sonra; ilk bulutlar ortadan kalktığı zaman evrenden yayılan fotonlara dayanıyor.
Fizikçiler, bu parçacıklara “kozmik mikrodalga arka plan ışınımı” (KMAI) adını veriyor. Bunların bize ulaşması milyarlarca yıl sürmüş. Bugün her yerde bulunuyorlar fakat evrenin genişlemesi, onları insan gözünün tespit edemediği mikrodalgalara yaymış.
Evrenin ilk ışığının görüntüleri, kökenimizin hikayesini belirlememize yardımcı oldu. Takımım, 2003 yılında evrenin 13.8 milyar yaşında olduğunu ve neredeyse mükemmel derecede düz göründüğünü hesapladı. Şimdiyse çok daha bilgi toplanıyor. KMAI, inanılmaz ölçüde değerliydi ve işimiz henüz bitmedi.
Charlie Wood/Popular Science. Ç: O.