Cep telefonunu çaldırmış olanlar elini kaldırsın. FCC’nin (Federal İletişim Komisyonu) verilerine göre 2013’ün cep telefonu hırsızlık oranı 100.000’de 369 ve bu rakam şehirlerde daha da yüksek. FCC bu sorunla mücadele ediyor ama çözüm evinizde ve sizinle başlıyor.
Akıllı telefon kullanıcılarının %36’sı telefonlarını dört basamaklı kodla korurken sadece %11’i dört basamaktan daha uzun bir parola ya da kilit çözme deseni kullanıyor. Araştırmaya katılanların üçte birinin telefonunda hiçbir önlem yok.
Gelişmiş güvenlik kesinlikle hırsızları yıldırabilir. Kullanıcı hiçbir parola belirlemediyse bir telefonun içindekileri silip el altından satmak çok kolay. Dört basamaklı parolalar bunu yavaşlatsa da kırılmaları matematiksel olarak daha uzun ve karmaşık parolalara göre kolay.
Teknolojik önlemlerin etkisi görülmeye başlandı bile. Örneğin Apple, 2013’teki iOS7 güncellemesiyle Activation Lock özelliğini getirdi. Bu sayede Find My iPhone servisini devre dışı bırakıp aygıtı silmek ya da silinmiş bir aygıtı yeniden etkinleştirmek olanaksız hale geliyor. Bu uygulamayı takip eden altı ay içinde New York, San Francisco ve Londra’daki iPhone hırsızlığında %25 azalma meydana geldi. Şayet herkes cep telefonuna güçlü bir parola koysaydı ya da üreticiler sırf tavsiye etmek yerine bunu zorunlu hale getirseydi hırsızların bu telefonları satması çok zorlaşırdı. Gerçi otomobillerde olduğu gibi, yine akıllı telefonları parçaları için sökenler çıkardı.
FCC’nin Mobil Aygıt Hırsızlık Önleme Çalışma Grubu aygıt üreticilerinin tüketiciyi aygıtlardaki hırsızlık caydırma yöntemleri konusunda daha iyi eğitmesini istiyor. Aslında olay gelip sağduyuya dayanıyor. Nasıl ki kapıyı kilitlemeden evden çıkmıyorsanız (özellikle de kentlerde) korumasız bir cep telefonuyla da dolaşmamalısınız. Bugünlerde telefonlardaki hassas ve kişisel içerik sizi bir anda varınızdan yoğunuzdan edebilir. O yüzden, kendi iyiliğiniz için, akıllı telefonunuzu çalıştırıp güvenli bir parola belirleyin ve bunu hemen yapın.