Her yıl kişi başına düşen işlenebilir toprak alanı azalıyor. Fakat üretim ihtiyacı da hızla artıyor. Dolayısıyla birim alandan elde edilecek verimin artırılması çok önemli. Bu nedenle hassas tarım denilen yeni bir üretim başarılı olabilmek ve verimliliği arttırmak için üç anahtar unsur var: Bilgi, teknoloji ve yönetim. Çünkü gübre, sulama ve kimyasal ilaç kullanımı gibi girdilerin mümkün olduğunca az ama etkin kullanılması gerek. Tabii bunun için de ürün gelişiminin sıkı bir şekilde denetlenmesine ihtiyaç olacak. İnsansız hava araçları ürünlerin gelişimini takip ederek verimin artırılması adına mükemmel bir çözüm haline geldi. Neden mi? Öncelikle tarım alanını periyodik olarak görüntüleme imkânına sahipler. Son zamanlarda hepimizin sıkça duyduğu bu araçlar, GPS kullanarak yönlerini tayin ediyor, üzerlerindeki kameralarla hedeflenen alanı hem uzaktan hem de yakından tarayabiliyor ve oldukça yüksek çözünürlüklü fotoğraflar elde ediyorlar. Hatta amaca uygun olarak farklı niteliklerde üretilebilirler. Tarım arazilerinin İHA ile kontrol altına alınması çiftçilere çok büyük avantajlar sağlıyor. Her şeyden önce; ürünleri havadan görüntüleyerek yakından yapılan kontrollere oranla daha fazla bilgi elde edebiliyoruz. Örneğin, toprağın içeriğinde oluşan bölgesel farklılıklar nedeniyle ürünlerin bir kısmı aşırı veya eksik sulamaya maruz kalabiliyor. Bunları yerden tespit etmek oldukça zor oluyorken yukarıdan alınan görüntüler değişime uğradıkları yerleri açıkça görebiliyoruz.
Halihazırda tarım için İHA üreten yüzlerce girişimci var. Bu durum büyük bir rekabet yaratarak teknolojilerin sürekli güncellenmesini ve ihtiyaçlara daha hızlı cevap verir hale getirilmesini sağladı. Şu anda birçoğu sadece görüntüleme yapıyor olsa da çok yakın bir gelecekte herhangi bir ihtiyacı tespit ettiği anda müdahale edebilecek araçlar da üretilecek. Örneğin; sadece ihtiyaç duyulan noktalarda ilaçlama yapmak, farklı bölgelerin farklı oranlarda sulanması için sisteme talimatlar vermek, bilgileri merkezi bir istasyonda kayda geçirerek raporlanmasını sağlamak bunlardan bazıları. Böylece sıcaklık, nem ve ışık şiddeti gibi veriler de kayda geçirilerek sonraki yıllarda kullanılabilecek duruma getirilebilir.
Sonuç: Başlangıçta askeri savunma teknolojisi olarak geliştirilmiş olan insansız hava araçları çiftçi robotlara dönüşüp çevre dostu yeşil teknolojiler arasında yerini aldı. Bu dönüşüm büyük bir övgüyü hak ediyor.