Çin Mimarisinde Robotlu Açılım

0
3 / 15 -Archi-Union's in-house laboratory, Fab-Union, developed a robotic masonry technique that was used to create the rippled effect found on the facade of this Shanghai gallery. A mechanical arm helped to precisely place each brick. Courtesy Archi Union

 

Chi She, Şangay’da bulunan bir sanat galerisi. Archi-Union Architects firması tarafından tasarlandı. Yapımı 2016 yılında tamamlandı.

Çin’in mucizesi, nüfusunun artması ve baş döndürücü bir hızla kentleşmesi esnasında ucuz ve hızlı inşaat yapabilme becerisi ile mümkün oldu. Archi-Union Architects firmasının kurucusu Philip Yuan şöyle söylüyor: ”Ülkenin, artan yapı taleplerini yerine getirmesinin maliyeti, mimari kimliğini kaybetmesi oldu”

Yuan, Çin’in hepsi birbirinin aynı olan sıradan binaları hakkında, ”Bu bir tür kopyala yapıştır işlemi” diyor. ”Bu çok acı bir durum, çünkü bunları hızla inşa ederken, Çinli olarak taşımamız gereken geleneklerimizi ve kimliğimizi yitirdik.”
Çin mimarisi artık, yeknesak kule bloklar inşa etmek yerine, yapılaşmada yeni ve deneysel yaklaşımları araştırıyor. Yuan’ın dijital fabrikasyon ve robotik kullanımı içeren teknikleri, sofistike binaların daha kısa zamanda inşa edilmesi için yeni bir yöntem sunabilir.
Örneğin Siçuan Daoming bölgesinde, bambu dokumacılarıyla ortak gerçekleştirdikleri ahşap çadır ”Bambu’dan” gibi. Projenin tasarımı, sadece mimari açıdan kendine özgü olmakla kalmıyor, aynı zamanda oldukça da karmaşık ve yalnızca en son teknolojiler kullanılarak yapılmış.

 

Geri dönüşümlü gri ve yeşil tuğlalar, mekanik bir kol yardımıyla örülmüş.

 

Bu yapı, modifiye plastik (karbon fiberle güçlendirilmiş geri dönüşümlü plastik), çelik plakalar ve çok güçlü bağlantı kabloları kullanılarak yapılmış. Parçalar önce üretilmiş, daha sonra da inşaat alanında monte edilmişler. Fotoğraf: Liming Zhang

 

Archi Union ev-içi laboratuvarı Fab-Union, Şangay galerisinin ön yüzündeki dalgalı etkiyi oluşturmak için robotik bir duvarcılık yöntemi geliştirdi. Mekanik bir kol, her bir tuğlayı tam yerine yerleştiriyor. Archi Union.
Algoritmalara dayalı hesaplama tasarımı, bir çift robotik kola kavuşturulmuş ve ”tıpkı iki insan eli gibi iş görmüş”; böylelikle sekiz rakamı şeklindeki bir bina, sadece 52 günde tamamlanmış. Bu iş, Yuan’ın tahminlerine göre geleneksel inşaat yöntemleriyle yapılmış olsaydı, Çin’de altı ilâ on iki ay arasında bir zaman, Batı’da ise iki yıla yakın bir zaman alırdı. ”Her kolon ve her kirişin farklı bir açısı ve yüksekliği bulunuyor” diye açıklıyor Yuan. ”Eğer elle yapılmış olsaydı, böyle kısa bir sürede yapılmasına imkan yoktu çünkü her parçanın bağlantısı diğerinden farklı.”
Proje, ”dijital mimarlık” kavramına örnek teşkil ediyor. Kavram, Archi-Union tarafından gerçekleştirilen, insan tasarımcılarla makinelerin bu yeni işbirliği türünü belirtmekte kullanılıyor. Aynı zamanda, teknolojiler ve küresel yöntemler ile geleneksel kültürleri ve yerel inşaat yöntemlerini dengede tutuyor.

 

 

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz